Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Президент ще раз дає привід для імпічменту

20 листопада, 1997 - 00:00

18 листопада парламент ухвалив постанову з питання про боротьбу з оргзлочинністю, якою зобов'язав сам себе розглянути на дев'ятій сесії поправки до Конституції.

Ідеться про кадрові питання в правоохоронних органах і спецслужбах, тобто про впровадження міжнародної норми затвердження парламентом голів силових відомств. Законодавців можна зрозуміти, якщо врахувати, що в "передвиборному" бюджеті фінансування міліції та СБУ, які наразі підкоряються тільки Президентові, перевищить фінансування навіть армії. Однак якщо пригадати, що Верховна Рада не змогла досі подолати вето Президента навіть на закон про Кабмін, для чого потрібні ті ж 300 голосів, - то чергова спроба внесення поправок до Конституції здається не більш ніж зухвалістю у відповідь Президентові.

Звичайно, у перші дні передвиборної кампанії голова держави закидає законодавців черговими вето, цілком резонно вважаючи, що ні про яке подолання їх 300 голосами о такій гарячій порі не може бути й мови: депутати метушаться на старті передвиборної гонки, цейтнот у якій створено не без участі Президента. Однак не пізніше як 19 грудня всі питання з передвиборними списками будуть вирішені й велика частина народних обранців, особливо правоцентристського напряму, зможе повернутися до парламентської зали. Оскільки тут їм належить вирішити чимало дуже важливих питань. Наприклад, внести поправки до закону про власність Ігоря Бокая, щоб усунути з чинного закону поняття колективної власності й розвинути всі необхідні елементи власності приватної, у тому числі й на землю.

Закінчення

Ірина ПОГОРЄЛОВА, "Політичні хроніки", спеціально для "Дня"
Газета: