Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Примусово? Добровільно!

3 жовтня, 1997 - 00:00

У середу подав у відставку мер м. Ялти Микола Дискін. Сесія міськради відставку прийняла.

Микола Дискін обгрунтував свій крок оригінально: на знак протесту проти визначеної в кримському бюджеті явно заниженої цифри фінансування витрат міста. Минулого року Ялта заробила 60 млн. гривень, їй залишили 35, боргів утворилося 20 млн. І міськрада вважає, що 55 млн. - це той мінімум, що дозволить місту підтримувати життєзабезпечення.

Уряд вважає інакше й залишає Ялті тільки 17 млн. Місяць тому депутати міськради волали до Президента, нагадуючи про Указ, що надавав Ялті певні фінансові можливості й загрожували голодівкою. А Президент ще раніше, під час перебування у Криму, не одноразово на різних зустрічах говорив: місто, мовляв, скаржиться, що грошей немає, але якщо у готелі "Ялта" номери по $ 300 і народ приїжджає, то де податки? Мер Ялти в заочній, очевидно, суперечці відповідав: "Я теж хочу знати, де податки? Готель "Ялта" - це не комунальна власність, нею уряд керує". До слова, перший заст. міністра з курортів Дмитро Гольдич, котрого вбито у вересні, встиг докласти рук до того, щоб зняти директора готелю "Ялта", постійними "гостями" якої стали стрижені з золотими ланцюгами...

Дискін відкинув припущення, що його змусили піти кримінальні структури. Було б цікаво, якби він це визнав... Останнім часом вакансії в Криму утворюються переважно після відстрілу.

Однак чутки про те, що Дискіна "вижимають" з мерового крісла, що його місце готується для нардепа України від Ялти Ігоря Франчука, витали давно й мало кого дивували. Оскільки є своя логіка у тому, щоб приватизація у Великій Ялті проходила не тільки за прем'єра Франчука-старшого. Тому дізнавшись, що напередодні добровільної відставки М.Дискіна Ялту відвідав перед поїздкою до Києва голова кримського уряду, багато хто пожвавився: "Ну, все зрозуміло!". Сам Дискін категорично відкинув припущення про наявність тиску й заявив, що навпаки, Анатолій Романович умовляв його залишитися.

Може й умовляв: "два пишемо - три подумки". Уявити, що насправді Дискін рішуче залишив посаду проти волі прем'єра, можна у двох варіантах: або мер Ялти - офірний герой, або має намір поїхати далеко-далеко з Криму.

Що далі? Напевно дострокові, не чекаючи весни, вибори міського голови. Це розумно: напередодні зими мазутно-бензинова агітація безвідмовно діє на виборців.

Тетяна КОРОБОВА, "День"
Газета: