Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Прийом вiдповiдальностi

2 вересня, 2003 - 00:00

Сьогодні міністр оборони України Євген Марчук прибуде до Іраку, куди всередині серпня було відправлено із миротворчою місією 1656 наших військовослужбовців. Це перший візит чільного представника уряду України до післявоєнної держави. Розпочав поїздку Євген Марчук учора із Кувейту, де було заплановано ряд його зустрічей із кувейтським керівництвом. Нагадаємо, під час воєнної кампанії проти Саддама Хусейна Україна відправила до Кувейту батальйон РХБ-захисту, який згодом було передислоковано до Іраку.

Після Кувейту міністр відправиться до Багдада, де має зустрітися з командувачем коаліційними силами в Іраку генерал-лейтенантом Рікардо Санчесом та координатором міжнародних гуманітарних програм ООН Раміро Лопесом да Сильвою. Також, за повідомленням прес- служби Міністерства оборони України, сьогодні має відбутися зустріч Євгена Марчука з міністром національної оборони Польщі Єжи Шмайдзінським. Керівники військових відомств двох країн мають обговорити питання взаємодії миротворчих підрозділів під час виконання завдань у складі польської багатонаціональної дивізії «Центральний Південь».

Перебуватиме в Іраку Євген Марчук до 4 вересня. Головна мета візиту керівника військового відомства — перевірка готовності українських вояків до виконання поставлених завдань. До обов’язків українських вояків, окрім патрулювання міст на півночі і півдні провінції Васіт, перевірок на автомагістралях до Багдада, входить також охорона кордону з Іраном. Про перші результати перебування в Іраку український контингент раніше рапортував. Зокрема, українцям вдалося затримати кількох озброєних іракців, а на іранському кордоні спільно з американцями було перехоплено нелегалів. При цьому американське командування на той час ще не провело офіційної передачі повноважень українцям у провінції. Цей захід має відбутися завтра. Євген Марчук та Єжи Шмайдзінський відвідають військовий табір «Бабілон» у місті Вавилон, де візьмуть участь в урочистій церемонії передачі зони відповідальності українським миротворцям. У цей же день Євген Марчук відвідає український контингент. Також міністр планує зустрітися з представниками органів місцевого самоврядування та духовенства провінції Васіт, повідомили «Дню» в прес-службі Міністерства оборони України.

Ситуація в Іраку між тим досі лишається неспокійною. Внаслідок теракту у п’ятницю у місті Неджеф загинуло 125 осіб і майже 200 було поранено. Місто Неджеф вiдносять до польської зони відповідальності. Загибель стількох людей, з-поміж яких і духовний лідер іракських шиїтів, спонукала американців до активніших дій. Зокрема, вчора було вирішено відрядити до Іраку слідчих американського Федерального бюро розслідувань аби з’ясувати можливий зв’язок між недавнім терактом у Неджефі, вибухом біля представництва ООН у Багдаді, який стався два тижні тому, а також акцією терористів біля посольства Йорданії 7 серпня. Усі три теракти пов’язують із діяльністю прибічників колишнього іракського президента Саддама Хусейна. Вчора, до речі, за повідомленням «Аль-Джазіри», він заперечив свій зв’язок із останніми вибухами.

Теракт у Неджефі може завадити передачі повноважень у окремих зонах відповідальності від США до Польщі. Учора «Ассошиейтед Пресс» повідомило, що американське командування вирішило відкласти передачу контролю польським воякам над регіоном навколо Неджефа на невизначений строк. «Ми наразі хочемо залишитися тут і допомагати стільки, скільки буде можливим», — заявив речник 1- го американського батальйону Рік Холл. Чи не вплине це на термін передачі зони відповідальності й українським миротворцям? У прес-службі Міноборони України підтвердили: церемонія передачі має відбутися завтра.

Сергій СОЛОДКИЙ, «День»
Газета: