Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Про «заздрість» і «тупе лобіювання»

15 лютого, 2005 - 00:00

Президент України Віктор Ющенко призначив своїм позаштатним радником одного з лідерів російського «Союзу правих сил» Бориса Нємцова. Про це повідомляє агентство Інтерфакс-Україна, посилаючись на прес- секретаря глави держави Ірину Геращенко. Коментуючи призначення, прес-секретар зазначила, що «Віктор Ющенко завжди виступав за активізацію та поглиблення відносин з Росією на всіх рівнях — у міжпартійних, міжполітичних і гуманітарних сферах». І. Геращенко висловила переконаність, що «нова українська влада зацікавлена в тому, щоб кожний політик або представник ділової еліти, який може допомогти поглибленню двосторонніх відносин, працював як посланець доброї волі».

Коментуючи указ президента України про своє призначення, Б. Нємцов сказав: «В указі про призначення чітко позначені поставлені переді мною завдання: я маю залучати російські інвестиції в українську економіку й таким чином забезпечувати поліпшення інвестиційного клімату в Україні загалом». «Це моя громадська робота», — так охарактеризував Б. Нємцов свою нову посаду в понеділок у прямому ефірі радіостанції «Эхо Москвы». «Я житиму в Москві, просто доведеться частіше бувати в Україні й у Києві», — уточнив він.

Однією з перших рекомендацій позаштатного радника українського Президента стане необхідність прийняття в Україні закону про націоналізацію. Б. Нємцов повідомив, що він уже висловив свою думку керівництву України. «У законі буде чітко позначено, які підприємства будуть націоналізуватися або реприватизуватися, а які — не будуть, — пояснив він. — Якщо перелік таких підприємств буде обмеженим, коротким і закритим, інвестиційний клімат буде поліпшуватися». «Я не є українським державним чиновником, як проте й російським, — підкреслив Б. Нємцов. — Тому ніякого тупого лобіювання не буде». «Я не приховую, що чимало моїх товаришів і знайомих із заздрістю дивляться на Україну, а багато хто думає, чи не переїхати туди назовсім, у разі якщо тут, у Росії, стане зовсім кепсько», — сказав Б. Нємцов.

Газета: