Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Революційна столиця Донбасу

Громадськість Маріуполя об’єдналася проти невирішених проблем міста й непопулярних рішень влади
4 лютого, 2011 - 00:00

Минулого року «День» неодноразово писав про небувалий сплеск громадської активності мешканців Маріуполя, які то протестували проти ЗНО з англійської, то своїм спротивом призупинили будівництво нового металургійного заводу на території міста, другого за рівнем забрудненості повітря в Україні.

Як стало зрозуміло, у Маріуполі сформувалася ціла низка громадських об’єднань та ініціативних груп, які не бажають лишатися осторонь беззаконня як на місцевому, так і на державному рівні. Наприкінці 2010 року громадськість Маріуполя не тільки не розійшлася по домівках після того, як у листопаді міськрада офіційно визнала недоцільність будівництва ще одного меткомбінату в і без того «металургійній столиці», але й пішла шляхом інституціоналізації своїх зусиль. Почав діяти сайт, що став форумом для нової громадської організації «Совість». Навколо неї стали гуртуватися інші, уже діючі об’єднання. Було проведено цілу низку акцій протесту, які від початку мали суто екологічне спрямування.

Тепер громадський актив міста серйозно взявся за проблеми загальнодержавні. Рішення про підняття пенсійного віку, як відомо, викликало, щонайменше, нерозуміння в населення всіх без винятку областей країни. Маріупольці провели акцію спротиву.

Останньої суботи січня було влаштовано мітинг перед Драматичним театром міста. Близько ста осіб, представників громадських організацій, покрили цю частину Театральної площі прапорами й транспарантами великих і малих розмірів. На них були написи, що містили протест проти підвищення пенсійного віку, тарифів на ЖКГ і проїзд у міському транспорті, цін на харчування. Городяни активно проривалися до імпровізованої трибуни, щоб видати й свою порцію слів протесту та звинувачення влади за діяльність або бездіяльність.

Мітинг завершився зборами представників громадських об’єднань, що взяли участь в акції. На них постановили спрямувати до органів влади загальну резолюцію з вимогами щодо всіх анонсованих питань і утворити загальну Асоціацію громадських організацій для того, щоб ефективніше вирішувати соціальні проблеми міста. Учасники наголосили на тому, що майбутня організація не стоятиме на політичному підѓрунті, а винятково сприятиме перешкоджанню порушенням закону й погіршенню якості життя мешканців міста й країни в цілому.

Денис ПОД’ЯЧЕВ, член ради засновників Острозького клубу вільного інтелектуального спілкування молоді
Газета: