Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Рік Росії: «жирна пляма»

22 жовтня, 2003 - 00:00

Намірів зупинити будівництво дамби в Керченській протоці росіяни не демонструють, очевидно вони збираються будувати її до злиття з Тузлою, повідомив кримських журналістiв перший заступник голови Державної прикордонної служби України Михайло Коваль. За словами Михайла Коваля, українські прикордонники діятимуть відповідно до чинного законодавства щодо попередження будівництва дамби на українській території.

Учора глава кримської Верховної Ради Борис Дейч заявив, що ВР АРК сьогодні, в середу, планує на пленарному засіданні прийняти звернення до керівництва Краснодарського краю щодо ситуації навколо будівництва російською стороною греблі в напрямку українського острова Тузла в Керченській протоці. «Я гадаю, що певна реакція на це звернення буде, оскільки саме в нас із керівниками Краснодарського краю є домовленість про співпрацю», — зазначив він. Він не повідомив подробиць звернення кримської Верховної Ради, але висловив упевненість, що ситуація навколо Тузли має вирішуватися все ж таки на міждержавному рівні.

Сьогодні на Тузлі розгортаються штаб і прес- центр української сторони, які працюватимуть та висвітлюватимуть події в найближчому майбутньому.

Голова Ради міністрів АРК Сергій Кунiцин сказав журналістам, що будівництво дамби в Керченській протоці ставить на грань руйнування всі позитивні напрацювання, яких удалося домогтися в Рік Росії в Україні, а сам рік може завершитися «жирною плямою» в двосторонніх стосунках.

Сергій Кунiцин, як начальник цивільної оборони Криму, сказав, що Рада міністрів Криму зараз робить усе потрібне для координації зусиль прикордонників, пожежних, МНС, інших формувань, щоб не допустити порушення кордону України. Коментуючи заяву глави адміністрації президента РФ Волошина про те, що Росія готова бомбардувати Тузлу (зроблену в режимі «без диктофона» при зустрічі з групою українських журналістів; проте інформація про це вже просочилася в пресу), Сергій Кунiцин сказав: «Коли це мало місце, то це велика дурість, на всяку бомбу знайдеться інша бомба, тому не варто ховати все, що було напрацьовано на саміті СНД. Перш ніж робити такі заяви, треба було усвідомлювати те, до яких наслідків це може призвести. Це не відповідає нашим партнерським стосункам, спитайте в російському щодо населення місті Керчі, в якому половина родин має родичів на тому боці і тепер мат имуть ускладнення в зв’язках із ними, спитайте в тих, хто може позбутися роботи через проблеми з Керч-Єнікальским каналом… Хіба стосунки між двома такими великими державами як наші варті якихось 5 чи 10, чи навіть 50 мільйонів доларів, тобто ціни проводки кораблів протокою? Я вважаю, що ситуація занадто складна й потрібно вжити термінових і кардинальних заходів на загальнодержавному рівні, знайти політичну мужність з обох сторін, щоб не припуститися дурниць…»

Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь
Газета: