Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Росія будує власний ядерний щит

5 листопада, 1999 - 00:00

Нещодавно Москва заявила, що дасть адекватну відповідь на випробування американської протиракетної оборони, зокрема екзоатмосферного «снаряда-вбивці». У вівторок вона довела, що не кидає слова на вітер, випробувавши власну ракету-перехоплювач, щоправда короткого радіуса дії, яка буде використовуватися в російській системі протиракетної оборони. Тим самим Росія продемонструвала США можливі «відповідні заходи», якщо остання вийде з договору про Протиракетну оборону ПРО 1972 року. Командувач військ стратегічного призначення РФ генерал-лейтенант Володимир Яковлєв заявив в інтерв'ю Інтерфакс, що це перший успішний запуск ракети після 1993 року. За його словами, випробування довели боєздатність ракети-перехоплювача, яка має значні переваги порівняно з попередніми моделями. Однак західні спостерігачі сумніваються в ефективності російської ядерної парасольки і вважають, що російський протиракетний щит розвалюється, а в уряду немає коштів щоб розробити систему, яка не поступалася б американській. Заява Яковлєва була сприйнята багатьма як доказ того, що Росія продовжувала розробки системи протиракетної оборони.

Окрім цього, командувач військ стратегічного призначення застеріг Вашингтон, що вихід із договору ПРО призведе до анулювання договорів СТАРТ-1 і СТАРТ-2, які передбачають скорочення наступальних озброєнь. «І невідомо, хто більше постраждає від цього», — заявив Яковлєв. Однак поки що Росія може протиставити американському щиту меч — нові невловимі ракети «Тополь-М».

Загалом сумнівно, що на американців вплинуть ці аргументи, адже в США йде виборча кампанія й практично всі кандидати включили в свою програму розробку ядерного щита, яка є дуже популярною серед виборців. У Росії наступного року теж відбудуться вибори, на яких, дуже вірогідно, розігруватиметься антиамериканська й антинатівська карта. Тож щонайменше рік гонка озброєнь між Вашингтоном і Москвою триватиме не тільки на словах.

Микола СІРУК, «День»
Газета: