Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Російська церква залишилася вірною своїм традиціям

18 серпня, 2000 - 00:00

17 серпня закінчив свою роботу Архієрейський собор РПЦ. Повної ясності про зміст прийнятих собором важливих рішень поки що немає. Є, однак, підстави передбачати, що собором не було прийнято жодного положення, яке істотно змінило б політику церкви в тій чи іншій сфері її життя. Створилося враження, що девізом Архієрейського собору РПЦ стали слова відомого російського комедіографа «про шкоду реформ взагалі».

Як повідомляє Інтернет- журнал «Соборность», спокійний хід собору в останній день його роботи було порушено — «проблема України вийшла з-під контролю». Сталося дійсно щось екстраординарне — на адресу Патріарха Московського і Архієрейського собору надійшла телеграма від Президента України Леоніда Кучми. Телеграма, як повідомив Інтерфакс, торкалася питання можливості надання УПЦ статусу автономної церкви. Глава української держави нібито просив також собор включити в назву УПЦ вказівку на її статус — автономна. Тобто про бажаність перейменування УПЦ в УАПЦ (аналогічно з Японською Церквою.) Клара ГУДЗИК, «День»

Після отримання телеграми Президента митрополит Володимир провів у кулуарах собору незаплановану зустріч українського єпископату. З чуток (офіційної інформації немає), практично всі (за винятком двох) українські єпископи підтримали прохання Леоніда Кучми. Однак багато архієреїв РПЦ, учасники собору, а також сам Патріарх сприйняли прохання Президента Кучми негативно, вважаючи, що надання автономії практично означало б незалежність УПЦ від Московського патріархату. В результаті форум відмовився розглянути пропозицію Президента, мотивуючи це тим, що «не годиться світськiй владi втручатися в церковні справи».

Варто нагадати, що Архієрейський собор УПЦ, що відбувся в Києві перед нинішнім собором, звернувся до Патріарха Алексія II і Архієрейського собору РПЦ з проханням поставити на обговорення «питання уточнення того канонічного статусу УПЦ, який було визначено для неї... на історичному Помісному соборі 1918 року». (Йдеться саме про автономію.) Виходить, не ушанувала Москва прохання своєї найбільшої «дочки».

Як вважають деякі аналітики, абсолютна ясність в «українській проблемі» з’явиться тільки після опублікування повних текстів рішень собору. Можна ще додати, що з усіх пунктів порядку денного собору «абсолютна ясність» поки є лише щодо найбільш актуального питання — про зарахування до лику святих сім’ї Романових.

Клара ГУДЗИК, «День»
Газета: