Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Розмова з вундеркіндом без «криміналу»

11 лютого, 2000 - 00:00

На околиці Полонного, невеликого райцентру на Хмельниччині — скромна хата батьків Романа Синтюка, одинадцятикласника, який виготовляв зброю («День», №18). «Кримінальний вундеркінд» виявився вельми сором’язливим, мовчазним хлопцем. На стінах у його кімнаті «постери», де озброєні до зубів Брюс Вілліс, Джеккі Чан, Девід Духовни, інші персонажі заморських бойовиків. Показав Роман і майстерню, де примітивними слюсарними інструментами робив із підручних матеріалів гвинтівки, пістолети, арбалети...

— Чому, Романе, ти виготовляв саме зброю, а не щось інше?

— Говорив мені батько, що ліпше б «вушко» до каструлі приклепав, та зброя — це ж круто!

— Щоб стріляти?

— Ні, мені більше подобається процес роботи. А стріляв, щоб переконатись, що воно таки стріляє. Після випробувань я дещо вдосконалював. З десятиметрової відстані арбалетна стріла наскрізь пробиває грубу дошку. Не пригадую, в якому фільмі я побачив арбалета.

— І у тому ж фільмі стріла, певно, вкоротила чиєсь життя? Невже, коли ти виготовляв те чи се, то не уявляв можливі наслідки своєї творчої праці?

— Мене хлопці просили, щоб я продав чи подарував якийсь виріб. Але ж я цього ні разу не зробив. Бо знаю, чим це може закінчитись. Ходив з арбалетом на річку, та жодної риби не побачив. Усі стріли приніс додому «назад».

— Чи є в школі такі уроки, на яких тобі було б цікаво?

— Немає. Але в школі для мене завжди знаходиться якась робота. Чи то з сантехніки, чи то зі столярки... Я ще трохи малюю...

— З ким ти дружбу водиш?

— Ні з ким.

— Маєш заповітну мрію?

— Ага. В армії служити...

Ось така розмова склалася з Романом, про якого наразі говорить усе Полонне. Попереджали ж кореспондента і вчителі, і детективи, що хлопець не з балакучих. Дехто навіть говорив, що дивакуватий, наче не від світу сього — не гуляє, не випиває, як деякі з його однолітків.

З усіх спостережень щодо скромної Романової персони найнезбагненнішим, навіть парадоксальним виявилось таке: він — з отих, які нікого не зобидять, одначе свій хист він спрямував на виготовлення того, що несе біду. «Я хотів похвалитися перед друзями, що щось можу», — нарешті пояснює хлопець. Хоча друзів у нього немає. Можливо, він саме в такий спосіб намагався знайти їх? Як би там не було, в цій історії є промовиста деталь: жодного разу він не продав виготовлену ним зброю, знаючи, за його словами, «чим це може скінчитися».

Хлопчик, безумовно, має хист до зброярської справи. Однак він ще в тому віці, коли значною мірою від дорослих залежить, як реалізуються ці здібності. І хтозна, чи не стане прізвище Синтюк в один ряд з іменами таких славетних конструкторів зброї, як Дегтярьов, Макаров, Калашников?

Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День»
Газета: