Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Розвідка боєм

Підготовку до першої сесії очолив комуніст
24 квітня, 2002 - 00:00

Головою депутатської групи з підготовки першої сесії Верховної Ради четвертого скликання після довгих суперечок і невдалих голосувань обрано комуніста Адама Мартинюка. Його заступниками стали «нашоукраїнець» Віктор Мусіяка та представник блоку «За єдину Україну!» Валерій Коновалюк, секретарем комісії — соціаліст Станіслав Ніколаєнко. Таке рішення прийняли учора за результатами голосування на зборах народних депутатів, обраних до складу підготовчої депутатської групи. За такий «пакет» проголосували 26 із 48 членів групи, які були присутніми на засіданні.

Раніше на голосування виносилися 4 кандидатури: від блоку «За єдину Україну!» — Олександра Карпова, від Компартії — Адама Мартинюка, від блоку «Наша Україна» — Віктора Мусіяки і від СПУ — Станіслава Ніколаєнка, повідомляє агентство Інтерфакс-Україна. У ході голосування О. Карпов набрав найбільшу кількість голосів — 22 із 48 можливих. За А. Мартинюка проголосували 15 чоловік, за В. Мусіяку — 20, за С. Ніколаєнка — 18. Потім на голосування виносилися три «пакети», — «пакет»-переможець запропонували комуністи.

Коментуючи своє обрання головою групи, Адам Мартинюк зазначив, що дане голосування аж ніяк не означає, що під час формування парламентської більшості збережеться така ж конфігурація. На думку А. Мартинюка, кожна парламентська партія і блок «гратимуть за себе». Із його слів, «це була притирка, розвідка боєм, — що нас чекає на першій сесії». Відповідаючи на запитання про його претензії на пост спікера, А. Мартинюк сказав: «Поживемо — побачимо». Він також повідомив, що у складі депутатської групи працюватимуть три підгрупи. Зокрема, перша підгрупа займеться п итаннями відкриття, регламенту, розпорядку роботи, формування робочих органів і порядку освітлення першої сесії ВР четвертого скликання. У компетенції другої підгрупи — питання обрання керівництва, формування парламентської більшості, парламентських фракцій і комітетів Верховної Ради. Третя підгрупа покликана забезпечити умови діяльності Верховної Ради та її органів. Як зауважив у розмові з кореспондентом ForUm’а (www.for-ua.com) народний депутат В’ячеслав Кириленко (УНР), 90% депутатів хочуть записатися до другої підгрупи.

А. Мартинюк також повідомив, що всі висновки підготовчої групи носитимуть рекомендаційний характер, і її єдиним рішенням буде розподіл депутатських місць у сесійній залі та забезпечення умов праці депутатів.

Незважаючи на те, що робочій групі з підготовки до першої сесії ВР нарешті вдалося обрати своє керівництво, представники різних політичних сил нового парламенту, як і раніше, сумніваються у можливості створення стабільної більшості. У інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна в понеділок у Києві новообраний депутат, член партії «Трудова Україна», що входить до блоку «За єдину Україну!», Юлій Іоффе висловив думку, що тимчасове об’єднання може відбутися, наприклад, «під час поділу основних керівних постів». Депутат також не виключив імовірності повторення ситуації так званої «оксамитової» революції.

Коментуючи можливу кандидатуру нового спікера, один із лідерів БЮТ О. Турчинов сказав, що вона залежатиме від сформованої більшості, а якщо більшість не буде створено, то «ситуативно може перемогти будь-яка випадкова людина».

Одночасно представник опозиційно-лівої політичної сили, новообраний депутат від Соцпартії Іван Бокій вважає, що відсутність парламентської більшості для нової Верховної Ради «була б благом», оскільки вона «все одно приречена на розпад». На думку І. Бокія, створення більшості на базі блоків «За єдину Україну!» та «Наша Україна» — «не найкращий спосіб створити більшість» і «це може закінчитися так само погано, як і під час «оксамитової революції». «Якщо врахувати антагоністичні протиріччя між блоками «За єдину Україну!» та «Наша Україна», які полягають, передусім, у тому, що і в тій, і в іншій фракції є найбільш вірогідні кандидати у президенти, то я не дуже вірю в таке об’єднання», — підкреслив І. Бокій. На його думку, найкращим для Верховної Ради було б досягнення «ситуативної більшості» з окремих питань та «непопадання в крісло спікера» таких фігур, як Володимир Литвин і Віктор Ющенко. В. Ющенко «не зуміє працювати із залом», — підкреслив депутат, — і пост спікера може тільки зашкодити його іміджу, а В. Литвин як «людина, яка звикла до апаратної роботи», «ніколи не зможе подолати апаратний синдром».

Наталія ТРОФІМОВА, «День»
Газета: