Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ряди порідшають?

Соціалісти розгубилися від кроку свого лідера
13 липня, 2006 - 00:00
ІВАН БОКІЙ: ГАРЯЧЕ... У ЦІ ДНІ СОЦІАЛІСТИ ВІДЧУВАЮТЬ НАЙСИЛЬНІШИЙ ПСИХОЛОГІЧНИЙ ПРЕСИНГ ІЗ БОКУ СВОЇХ ЖЕ ВИБОРЦІВ. МОЖЕ, ЦЕ НАВЧИТЬ ПОЛІТИКІВ ВІДПОВІДАЛЬНО СТАВИТИСЯ ДО СВОЇХ СЛІВ І ОБІЦЯНОК ПІД ЧАС ПЕРЕДВИБОРНОЇ КАМПАНІЇ / ФОТО ОЛЕКСАНДРА КОСАРЄВА

Несподіваний перехід лідера Соцпартії України Олександра Мороза до антикризової коаліції став сюрпризом не лише для «помаранчевих» партнерів, але й для багатьох однопартійців нового спікера. Першим про своє непогодження з «генеральною лінією» головного соціаліста заявив голова політради СПУ Йосип Вінський, який подав у відставку зі своєї партійної посади. Після цього свою жорстку позицію висловив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, який підкреслив, що вважатиме зрадою підтримку кандидатури донецького представника на посаду прем’єр-міністра. Помітною подією в політичному житті стало спалення партквитків двох активістів Рівненської міської організації Соцпартії — одним із них виявився рідний брат згаданого міністра Сергій Луценко, який кілька років тому очолював міську організацію СПУ. Разом з ним партквиток спалив і Сергій Штурхецький — заступник головного редактора газети «Рівне вечірнє».

Чи можна говорити про загрозливу для лав соціалістів тенденцію? У регіональних соціалістів на цей рахунок різні думки. Другий секретар Харківського обласного комітету СПУ Олександр Дубинський заявив кореспонденту «Дня» Марині ГОЛІНІЙ про те, що обрання О. Мороза спікером Верховної Ради свідчить про «підвищення авторитету» партії. За його словами, під час нещодавнього засідання обласної політради підтримали цю думку більшість із 77 учасників. Хоч, повідомив харківський соціаліст, 10 партійців мали іншу думку, були, за його словами, дзвінки від незадоволених. «Як би ми того не хотіли, але в країні є політичний розподіл симпатій, навіть усередині однієї партії. Ідеї у партії одні, але їх можна трактувати по-різному», — заявляє соціалістичний прихильник широкої коаліції. «Насправді «Наша Україна» вела переговори з Партією регіонів. Мороза хотіли вкотре обдурити», — вважає О. Дубинський. (Логіка в поясненнях, м’яко кажучи, досить парадоксальна. Якщо припустити, що одна частина політикуму — брудна, то можна й самому бруднитися?).

Схожа ситуація і у Дніпропетровській області. Перший секретар Дніпропетровського обкому СПУ Юрій Алексеєнко повідомив кореспонденту «Дня» Вадиму РИЖКОВУ про позитивну оцінку дії О. Мороза. Хоч соціаліст допускає, що «будуть незадоволені і в дніпропетровській обласній парторганізації». Сам Ю. Алексеєнко більше схильний обвинувачувати «помаранчеві» сили (БЮТ і «Наша Україна»), з якими соціалісти «не були повними однодумцями».

Про підтримку дій свого партійного лідера повідомив кореспонденту «Дня» Миколі СЕМЕНІ (Сімферополь) секретар з ідеології Кримського республіканського комітету Соцпартії України Павло Ломакін. Кримські соціалісти переконані, що «участь партії в сьогоднішній антикризовій коаліції свідчить про розуміння політичної стратегії та тактики». «Найближчим часом ми проведемо збори та конференції, на яких буде заявлено нашу офіційну позицію на підтримку нашого лідера», — зазначив П. Ломакін.

Водночас дуже складна ситуація в Хмельницькій області. Секретар місцевого обкому СПУ Олександр Манаков повідомив про те, що до партійного офісу телефонують і приходять люди. «Злива звернень. Одні висловлюють нерозуміння і обурення з приводу того, що відбулося, інші схвалюють вчинок О. Мороза», — говорить хмельницький соціаліст. За його словами, «у неділю відбудеться пленум обкому партії, на порядку денному — питання про політичну ситуацію, що склалася», повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ , «День».

Соціаліст з дев’ятирічним досвідом Володимир Гончаров, член бюро Луганського обласного комітету СПУ переживає неоднозначні настрої: «До «дрейфу» Олександра Мороза ставлюся подвійно: з одного боку — він розумний, мудрий і грамотний політик і здатний знову очолити парламент, об’єднавши різні політичні сили в ім’я подальшого розвитку України.

Однак непокоїть той факт, що на останніх виборах ми йшли до людей з абсолютно іншими ідеями, і вони нас підтримали своїми голосами». В. Гончаров нагадує слова О. Мороза, який заявив про те, що його спікерство допоможе реалізувати програмні завдання партії. «На мою думку, подібні висловлювання схожі на обман, і я вже бачу, спілкуючись учора і сьогодні з рядовими партійцями і просто обивателями: дії лідера СПУ щодо створення антикризової коаліції вони не підтримують і просто не вірять у щирість намірів Мороза», — говорить луганський соціаліст. «У найближчому майбутньому він уже не повернеться на позиції НСНУ та БЮТ, а зміцнюватиме політичний союз з регіоналами, трактуючи цей тандем необхідністю «порятунку Вітчизни» — такий мій прогноз», — підсумував В. Гончаров. На його думку, «зараз відтік кращих кадрів тільки посилиться, багато хто довіряє Вінському, вони підуть за ним, цілком схвалюючи його вчинок». Він обурений, що спочатку соціалістам у регіонах було розіслано лист щодо блискавичного створення в місцевих радах союзу депутатів від СПУ, БЮТ та НСНУ. А вже через три дні, обурюється В. Гончаров, надійшла рекомендація про блокування СПУ з Партією регіонів. «Адже люди не можуть так швидко шарахатися в політичних симпатіях, зрікаючись за одну ніч від устояних принципів! Тому я для себе прийняв таке рішення: на найближчому пленумі бюро обкому виступлю з заявою про припинення свого членства в такій непослідовній, схильній до одномоментної кон’юнктури партії», — повідомляє про позиції соціаліста кореспондент із Луганська Юрій НОЖЕНКО.

ДО РЕЧІ

Рядові соціалісти збираються ініціювати проведення позачергової конференції Соціалістичної партії України (СПУ) для прийняття рішення про виключення зі своїх лав лідера партії, голови Верховної Ради України Олександра Мороза. Про це повідомив перший заступник голови Київської обласної ради, депутат від СПУ Костянтин Бондарєв учора на прес-конференції в УНІАН. «Статут партії передбачає таку процедуру. Зараз створена ініціативна група з юридичного оформлення такого рішення. Мороз розміняв інтереси виборців на портфелі. Ми закликатимемо однопартійців зібратися й ухвалити рішення про виключення Мороза зі складу СПУ», — сказав К. Бондарєв. Депутат Київської облради припустив, що рішення про скликання позачергової конференції СПУ ухвалять протягом тижня. Крім того, він не відкидає, що депутати фракції СПУ у Верховній Раді також можуть бути виключені з лав партії. К. Бондарєв також повідомив, що троє з 14-ти депутатів від СПУ в Київоблраді вийшли зі складу фракції соціалістів, а Рівненська обласна організація партії саморозпустилася після того, як фракція СПУ у Верховній Раді підписала угоду про створення антикризової коаліції з Партією регіонів і Комуністичною партією України. «Сьогодні йдеться про зраду. В Україні СПУ залишалася єдиною послідовною партією, а тепер концепцію її стратегії розвернули на 180 градусів», — вважає він. При цьому К. Бондарєв наголосив, що не має намірів виходити зі складу партії або спалювати партійний квиток. «Партія повинна бути збережена. Але без зрадників», — наголосив депутат Київського облради.

Інф. «Дня»
Газета: