Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Шампанське, витримане на дні моря,

17 липня, 1998 - 00:00

Спеціальна шведська експедиція планує підняти із дна
Балтійського моря шампанське та коньяк, які пролежали 82 роки у трюмі затонулого
корабля.

У вівторок роботи було тимчасово припинено через сильні пориви вітру,
котрі стали на заваді претендентам на дорогоцінний трунок. Поки що 560-тонний
плавучий кран не спроможний підняти дерев’яний корабель, котрий затонув
1916 року, повідомив Рейтеру керівник експедиції Клейс Бергвал. Вітер здійнявся
саме тоді, коли водолази закінчили 10-денну ризиковану підводну операцію,
підвівши канати під «Джонкопінг» із тим, щоб його можна було підняти на
поверхню.

Цей кеч — невелике двощоглове каботажне судно — лежить на глибині 65
метрів під водою і частково занурене в мул. Під час Першої світової війни
«Джонкопінг» переправляв 5 тисяч пляшок шампанського врожаю 1907 року й
кілька дюжин діжок коньяку та вина для частин союзної російської армії,
розташованих у Фінляндії, але був потоплений німецьким підводним човном.

Більше восьми десятиріч шампанське пролежало на морському дні за 25
миль від фінського порту Рома.

Сотні пляшок уже піднято із дна й відкорковано. Експерти відзначають,
що знахідка прекрасно збереглася у холодному та темному Балтійському морі.
Коньяк також мав набути специфічного букету. Якщо його дістануть із підводного
царства, то можна буде заповнити 80 тисяч пляшок.

Члени експедиції сподіваються, що кожну пляшку шампанського та коньяку
можна буде продати за ціною $3 тисячі.

Ірина СИНИЧАК
Газета: