Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Шанс Кiнаха

залежить вiд голосiв приблизно 40 депутатiв
24 травня, 2001 - 00:00

Перший віце-спікер Верховної Ради Віктор Медведчук упевнений, що на сьогодні «в розпорядженні» А.Кінаха вже є 180—190 голосів народних депутатів, не рахуючи представників правих і лівих фракцій. Якщо попрацювати з парламентськими фракціями, враховуючи спільні інтереси, які полягають у тому, що Україні потрібний прем’єр-міністр, а не виконуючий обов’язки глави уряду, то «цей процес можна довести до позитивного результату», підкреслив перший віце-спікер на зустрічі з начальником Управління зовнішньої політики та політики безпеки у відомстві федерального канцлера Німеччини — Міхаелем Штайнером. В. Медведчук також зазначив, що в парламенті проти кандидатури А.Кінаха «немає категоричних заперечень», не рахуючи лівих і правих фракцій.

«Якщо праві фракції не підтримають кандидатуру А.Кінаха, то лише «з амбіційних мотивів» через те, що у відставку відправлено уряд Віктора Ющенка». За словами В. Медведчука, бажано, щоб потрібна кількість голосів на підтримку А.Кінаха в парламенті «знайшлася без лівих фракцій». Це дало б можливість продовжити активну співпрацю парламенту з Кабінетом Міністрів, нормалізувати діяльність парламентської більшості й продовжити реформи, передає Інтерфакс- Україна. Про свою підтримку заявив і «Демсоюз» в особі Олександра Волкова. Поки що екс-кандидат на посаду прем’єра Сергій Тигипко дипломатично не бачить «підстав для того, щоб фракція «Трудова Україна» не підтримала Анатолія Кінаха на посту прем’єра».

Однак сам А. Кінах поки що обережний у прогнозах: «Було б несерйозно казати про стовідсоткову впевненість... Але я відчуваю, що в парламенті досить здорових, прагматичних, державницьких сил, які, незважаючи на свої політичні симпатії, розуміють, що питання призначення прем’єра не є питанням особистих амбіцій», — сказав він. А.Кінах повідомив, що вже практично розпочалися консультації з парламентськими фракціями і групами. Зокрема, сьогодні вранці заплановано зустріч із групою «Трудова Україна», цього ж дня відбудуться переговори із фракціями соціалістів «Лівий центр», НДП, із групами «Регіони України» та «Солідарність», а також, можливо, із фракцією Компартії. Щодо останньої, то фракція КПУ збирається представити йому свою програму. А екс-спікер Олександр Ткаченко в інтерв’ю «Дню» чомусь заявив, що особисто матиме з Кінахом розмову «про стан сільгоспмашинобудування». Але шанси свого візаві «щодо машинобудування» оцінити відмовився, оскільки «мало знайомий із кандидатом». Обидва Рухи та «Реформи-Конгрес» заявили, що не підтримають Кінаха, оскільки це «людина Президента», — такий аргумент висловив «Дню» Тарас Чорновіл. «Кінах, безумовно, сильний адміністратор, але я не знаю, добре це чи погано», — додав він.

Незважаючи на загалом позитивні прогнози стосовно кандидатури Кінаха, політична кон’юнктура в парламенті поки що нестійка. На думку представника Президента у ВР Романа Безсмертного, Кінах сам повинен вирішити, де він візьме 50 голосів, яких бракує, — в лівому чи правому крилі. На думку Безсмертного, президент УСПП може порозумітися як із першими, так і з другими. Крім того, можна домовитися й з окремими частинами цих крил. На думку Безсмертного, це дало б можливість бути більшою мірою незалежним, надто від лівих. Це особливо знадобиться будь-якому прем’єрові, оскільки, за оцінкою Безсмертного, «охочих тягти тягар виконавчої влади перед виборами знайдеться не так уже й багато». Тим більше, що команда Кабміну постійно має буде готовою до компромісу, що в умовах передвиборної боротьби жодній силі невигідно.

Шанси Кінаха — в коментарях народних депутатів.

КОМЕНТАРI

Леонід КРАВЧУК, СДПУ(о):

— Я знаю Кінаха, ще коли він був членом Народної ради 1990 року, він уже тоді зайняв демократичні позиції і не тільки демократичні, а й патріотичні. Я його призначив представником Президента в Миколаївську область, працював він там старанно, відповідально. Знаю його як урівноважену людину, яка ні з ким не загострювала взаємин, схильну до компромісів, яка враховує чужу думку, з котрої він спроможний зробити відповідні висновки. Я підтримую в цьому випадку кандидатуру Кінаха. А взагалі, хочу дожити до того часу, щоб прем’єр приходив у парламент зі своєю партією, яка перемогла на виборах. І тоді припиняться ці нікому непотрібні спектаклі. То Президент вносить кандидатуру прем’єра, а Верховна Рада не погоджується, а коли нарешті затвердять, то і Президент, і парламент можуть його звільнити, йде змагання, хто швидше висловить недовір’я прем’єрові. Прем’єр не захищений Конституцією. А от якби прем’єр прийшов із більшістю, то і не треба було б її потім штучно створювати... Прем’єра треба затверджувати. Тягнути вже нікуди. У Верховній Раді вже пригадують Сталіна, а я не здивуюся, якщо почнуть пригадувати Муссоліні та Гітлера.

Геннадій УДОВЕНКО, НРУ:

— Кінах має величезний досвід роботи, і цей досвід він може використати на посаді прем’єр-міністра. Він не новачок, активно працює у Верховній Раді й обізнаний у багатьох питаннях. Я не бачу в нього негативних рис. Але за нього голосувати, скоріше, ми не будемо, оскільки наш з’їзд запропонував Кучмі кандидатуру Ющенка, а з нами не погодилися. У консультаціях ми братимемо участь. Але його можуть підтримувати комуністи, а нам це неприємно. Узагалі, Кінах — людина реформаторського плану, він цілком може продовжити те, що робив Ющенко, але чи дадуть йому це зробити комуністи, сказати важко.

Петро ПОРОШЕНКО, «Солідарність»:

— Я не хотів би, щоб не зашкодити справі, зупинятися на слабких сторонах Кінаха. А от сильна його сторона — в тому, що він непоганий адміністратор, досвідчений. І разом із цим не має явних противників у парламенті. Таким чином, він може працювати зі створеною знову парламентською більшістю. Ми запропонували Анатолію Кириловичу певні механізми, що посилюють ефективність роботи, і він їх сприйняв позитивно.

Наталя ВІТРЕНКО, ПСПУ:

— Із двох кандидатур, названих останнім часом, безумовно, кандидатура Кінаха для України є такою, що більше обнадіює, аніж кандидатура Тигипка. Він представляє підприємців і промисловців. Хоче він того чи не хоче, а представлятиме їхні інтереси в розвитку реального сектора економіки. Якщо порівнювати з Тигипком, то цей кандидат — представник капіталу. Банківський капітал — це спекулятивний капітал. Президент заявив, що курс реформ змінюватися не буде. Від цієї заяви позиція нашої партії прояснилася відразу. Отож хоч би яку кандидатуру Кучма вніс, ми її не будемо підтримувати. Але, повторюю, з погляду сподівань Кінах, звичайно, краща кандидатура. Я йому так і сказала, що якщо потім знадобиться моя допомога, то я готова йти на співпрацю. Але за умови якщо не зміни, то хоч би корекції курсу реформ. Кінах не змінить курсу, принаймні різко. Узагалі, ситуація для парламенту досить критична. Сьогодні фракції, які підтримують Кінаха, у випадку, якщо він не набере голосів, автоматично усуваються від подальшої участі в уряді. Крім того, з погляду країни нікому не вигідно залишати справи в руках Ющенка хоч би на один день.

Михайло БРОДСЬКИЙ, «Яблуко»:

— Кінах — сильний професійний номенклатурник, він зуміє взяти у свої руки владу. Мені здається, в гарному розумінні слова, протекціонізм вітчизняної промисловості буде властивий новому урядові. Ми отримаємо конституційну більшість у парламенті, адже це максимальний компроміс, якого можна досягти сьогодні. Це прохідна кандидатура, в стінах нашого залу більш компромісної кандидатури немає. Ми висунули вимогу: мінімальна заробітна плата має протягом року вирівнятися до рівня прожиткового мінімуму. Якщо Кінах заявить про прийняття цієї умови, фракція його підтримає.

Денис ЖАРКИХ
Газета: