Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Щоб перетворитися з оптиміста на песиміста, досить вийти з уряду

11 липня, 1997 - 00:00

Екс-віце-прем`єр Віктор Пинзеник вже вдруге поміняв імідж "вічного революціонера" (чи то пак, оптимістичного урядовця - реформатора) на послідовного опозиціонера (звісно, песимістичного штибу). На зустрічі з журналістами минулої середи він дав зрозуміти, що, якби йому дали можливість довести бюджетний процес до завершення, останній мав би "хепі-енд" у вигляді збалансованих прибутків та видатків.

Для цього необхідно було примусити таки парламент прийняти решту законів з податкового пакету. Але, оскільки цього не сталося, замість прогнозованих 104 млрд. грн. валового внутрішнього продукту Україна 1997 року, за оцінками голови Державної податкової адміністрації М. Азарова, процитованими В. Пинзеником, матиме щонайбільше 85 млрд. грн. Відповідно й прибуткова частина бюджету реально становитиме не 22,4 млрд. грн., як затверджено законом, а максимум 13,1 млрд. грн. А отже, слід чекати подальшого зростання заборгованості у виплаті зарплатні, а зовсім не її погашення протягом 6 місяців, як вимагає Президент і обіцяє уряд.

Витоки "здорового песимізму" двічі екс-віце-прем`єра містяться в суто прагматичному аналізі ситуації, за якої поточні надходження до бюджету на третину менші від запланованих. Цікаво, чи, залишаючись у складі уряду, В. Пинзеник так само почав би різати "правду-матку", а чи продовжував би співати колискову про певні ознаки фінансової стабілізації? А взагалі, слід би пересвідчитись, чи разом з міністерським портфелем урядовцям не видають рожеві окуляри.

Михайло РОМАНЦОВ, "День"
Газета: