Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ЩОДЕННИК

3 листопада, 2010 - 00:00

3 листопада

Невеликий екскурс в історію. 1750 рік. Георгіанська Англія. Жив там один джентльмен на ім’я Джонас Хенвей, мандрівник, позбавлений забобонів денді. Він дбав про сиріт і допомагав повіям повернутися в суспільство, займався благодійністю і взагалі був вельми непоганим хлопцем. Хенвей дивився на світ дещо інакше, ніж його консервативні сучасники. Крім того, Джонас мав креативне й незалежне мислення.

Одного разу Джонас з’явився під дощовим лондонським небом зі своїм новим винаходом. Не те щоб пристрій був надто дивний, але усі зустрічні дивилися на Хенвея, як на прибульця, а молодь у компаніях взагалі заливалася сміхом і тицяла пальцями. Але джентльмен на те не зважав і вперто продовжував ходити по місту зі своїм новим приладом. Скоро люди збагнули, що штука ця достатньо корисна, почали робити подібні, продавати в магазинах.

Зараз 2010 рік. І парасолька є у кожного. Насправді, Джонас Хенвей першим почав використовувати парасольку від дощу. Таким чином, якби не наполегливість одного англійського джентльмена, який на власному прикладі привчив співвітчизників до парасольок, то, можливо, мокли б ми з вами, панове, під дощем кожної осені.

Богдан БУДЗИНСЬКИЙ
Газета: