Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Щоденник

27 січня, 2012 - 00:00

Я не перестаю дивуватися тій величезній наполегливій та послідовній роботі, яку багато років «День» проводить серед студентської молоді в Києві, Львові, Острозі, Луцьку, Івано-Франківську, Дніпропетровську, Запоріжжі та в інших містах України. Її важко переоцінити. Це дійсно подвижницька діяльність, яку звалила на свої плечі головний редактор видання Лариса Івшина разом зі своїми однодумцями, радуючи нас усе новими проектами газети. Вони мають ВЕЛИЧЕЗНЕ значення у створенні вкрай потрібного інтелектуального середовища в інформаційному просторі, якого йому ще так бракує в наш ринковий час, а також учать, як потрібно розвивати культурологічну журналістику й робити її впливовою щодо формування світогляду наших сучасників, у першу чергу — учнівської та студентської молоді.

Додам, що це ще й унікальне явище в українській журналістиці, коли сама газета перетворюється на справжній університет для молодих інтелектуалів. Щастить тим хлопцям і дівчатам, які проходять Літню школу журналістики у «Дні». Тут можна багато чого повчитися, й особливо — вмінню здобувати безцінні знання про свою Батьківщину, про її героїчне й драматичне минуле, про все, що в ній відбувається сьогодні, й потім через власні відчуття передавати це в своїх публікаціях.

Пишу про це й тому, що свого часу, будучи редактором районних і власкором обласних газет Полтавщини, я часто виступав із проблемами журналістської майстерності у фахових виданнях. Дуже хотілося, щоб мої колеги, попри тодішню заідеологізованість, глибше проникали в душі людей, вміли відстоювати загальнолюдські цінності, займалися самоосвітою, щоб збагатитися знаннями не тільки з фаху, а й із історії національної культури, мистецтва. І як добре, що тепер в Україні для цього є сприятливі умови, що так майстерно демонструє своїми цінними публікаціями «День».

Розлогі звіти «Дня» про зустрічі Лариси Івшиної та її колег зі студентами вишів подають розмаїття важливих і актуальних думок молодих інтелектуалів про те, що їх хвилює, якими вони бачать своє покликання й відповідальність перед часом, як зробити Україну високорозвиненою державою, де б усім людям добре жилося.

«День» став для тямущих і патріотично налаштованих студентів України щирим, добрим і авторитетним порадником, на сторінках якого вони можуть думати, дискутувати. І це вселяє певний оптимізм. «День» переконує нас у тому, що в Україні є багато чудових молодих людей, які наполегливо оволодівають знаннями й немало ще зроблять корисного для її процвітання й утвердження у світі.

Георгій ШИБАНОВ, член Національної спілки журналістів України
Газета: