Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Шкода, що в Македонії не чули про "Кривбас"

5 серпня, 1997 - 00:00

"Найнебезпечнішими" глядачами нашої вищої ліги мусять вважатися власники всіляких "кабелів" і "тарілок", крізь які раз або двічі на тиждень можна стежити за російським футбольним чемпіонатом. Якщо вірити їхнім враженням, то Україна скоротила дистанцію здебільшого за... рівнем показу матчів. А сама гра, мовляв, лишається привабливішою в "північного сусіда".

Нічого не підозрюючи, цей рейтинг уболівальників, похитнув днями новобранець московського "Торпедо", кандидат до збірної... Македонії Фікрет Аломерович. У інтерв'ю кореспондентові "Спорт-експресу" Володимирові Костянтинову він зауважив, що рівні двох чемпіонатів - у нього на батьківщині та в Росії - приблизно однакові.

Після цього не знаєш, чи радіти, чи журитися. Якщо це ілюзія побіжного знайомства з футболом країни, що в свіжому реєстрі ФІФА - на 16 липня ц.р. - перебуває на сьомому рядку (Македонія - на 78-му), то спишемо на патріотизм гостя автозаводу ЗІЛ. Якщо ж це тільки "частка жарту в кожнім жарті", то українські справи дуже не слабкі. Ми ж, будучи за рейтингом сорок дев'ятими, напевно, маємо більше підстав, ніж шановні македонці, порівнювати свою лігу з російською. Адже в ній ледь не щотуру сяють ті, кого привозять з наших клубів під гарантію значно вищих гонорарів.

До не раз наведених "Днем" прикладів команд Москви, Пітера, Волгограда, Тюмені додамо калінінградську "Балтику", керовану колишнім наставником харківського "Металіста" та неіснуючого тепер шепетівського "Темпу" - Леонідом Ткаченком. Ледь прийшов до "найбільш західної" футбольної точки на карті РФ знаний за грою у донецькому "Шахтареві" та кременчуцькому "Кременеві" Андрій Федьков, який одержав у місцевих фанів неофіційний титул "Людина-гол". Ще б пак, не просто тур за туром забиває голи, а єдині й вирішальні м'ячі.

Дивна річ. Черговий "емігрантський" вал уже не викликає в Україні таких розчарувань, як 4 - 5 років тому. Важко повірити, що ми спустошуємося, якщо певні вітчизняні клуби запросто знаходять робочу силу в сусідів. Ой, не випадково, єдину в недільній порції матчів виїзну перемогу записав до свого активу "Кривбас". У липні він дозаявив близько десятка "готових" футболістів, найвідоміший з яких - Андрій Полунін.

Найщедрішим "донором" став головний тренер "Шахтаря" Валерій Яремченко. Можемо зрозуміти ностальгічну струнку: починав спортивну кар'єру нинішній наставник донеччан саме в Кривому Розі. Проте, віддаючи в оренду Сергія Шищенка, Олександра Воскобійника, Віктора Доценка, Сергія Кочвара за якихось два тижні до старту в розіграші Кубка кубків, "Шахтар" виявляє щонайменше переконаність, що всіх інших мусить вистачити для європейських подвигів. Єдине, шкода Воскобійника. Гравець, котрий брав участь майже в усіх єврокубкових матчах клубу (вже в новітній фазі), свій перший же виступ за "Кривбас" відзначив голом і винятково неприємною травмою...

ТУР 5-Й. ВИЩА ЛІГА-97/98

"Нива" (Тернопіль) - "Шахтар" (Донецьк) - 1:0. 13 500 глядачів. Гол: Автанділ Капанадзе (85 хв.).

"Карпати" (Львів) - ЦСКА (Київ) - 1:0. 7000 глядачів. Гол: Ігор Маковей (51).

"Чорноморець" (Одеса) - "Торпедо" (Запоріжжя) - 5:0. 1800 глядачів. Голи: Тімерлан Гусейнов (3), Олександр Шутов (41), Геннадій Щекотилін (42, 65, 73) - перший хет-трик у лізі.

"Металург" (Донецьк) - "Зірка-НІБАС" (Кіровоград) - 3:0. 6500 глядачів. Голи: Андрій Зав'ялов (31), Олександр Мизенко (45),
Віталій Мінтенко (59). На 58-й хвилині Мизенко не реалізував пенальті.

"Прикарпаття" (Івано-Франківськ) - "Кривбас" (Кривий Ріг) - 1:2. 6000 глядачів. Голи: Сергій Безпалих (67) - Олександр Воскобійник (22), Валентин Платонов (53).

Анатолій ЧЕБОТАРЬОВ, Євген ЧОРНИЙ
Газета: