Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Сімейна рада: як забрати дiтей з вулицi?

Міністерство у справах сім'ї та молоді проводить безпрецедентну акцію
29 листопада, 2005 - 00:00

Сьогодні в столичному Палаці «Україна» говоритимуть про дітей. Всеукраїнська нарада за участю Президента планувалася вже давно. І от, нарешті, всі зайняті влаштуванням долі дітей-сиріт чиновники та експерти зберуться разом, щоб обговорити, що робити далі. Варто визнати: досі подібні заходи не мали успіху. У тому сенсі, що обмежувалися лише констатацією проблем, низкою невтішних цифр і висновком «так жити не можна». І це дійсно так. Українська система опіки терміново потребує реформування. Сьогодні співробітники дитячих будинків та інтернатів, по суті, зацікавлені в тому, щоб їх підопічних ставало більше. Адже від цього залежить зарплата й фінансування установи. Вже «за кадром» лишається той факт, що тим самим держава позбавляє дитину найголовнішого — сім'ї. Вона виходить з інтернату абсолютно не пристосованою до життя в суспільстві — без будь-яких навичок, часом без документів. Держбюджет передбачає фінансову підтримку сиріт. Але насправді кошти отримують знов-таки установи, а не окремо взята дитина, яка з якихось причин залишилася без батьків. Експерти в один голос кажуть: дітям потрібна сім'я. Але водночас тим, хто сьогодні наважується всиновити сироту, треба, без перебільшення, ставити пам'ятник за мужність. Йдеться не про тонкість характеру звиклої до вулиці дитини, а про процедури... Відібрати дитину в батьків можуть за півгодини, а усиновлення затягується на довгі місяці.

Думається, не варто ще раз повторювати, що таке людина, яка не знала батьківської ласки. Безпритульні діти поповнюють ряди злочинців, вони не мають освіти, навичок гігієни... Напевно, сьогодні чиновники та представники бізнесу про це говоритимуть. Знову приводитимуть цифри, згідно з якими за останні десять років число сиріт збільшилося в Україні на 60%. А кількість усиновлених минулого року поменшала — майже на 40%.

Що далі? На це запитання сьогодні намагався відповісти «День». Як почуваються сім'ї, що виховують прийомних дітей, і що зроблено для них державою? Як вирішують проблему сирітства країни-сусіди України і як ставляться до їхнього досвіду українські чиновники? Про це — на стор. «ТЕМА «Дня»

Газета: