Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Сократеш пішов,

або Хто виграв від відставки португальського прем’єра
25 березня, 2011 - 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Прем’єр-міністр Португалії Жозе Сократеш пішов позавчора ввечері у відставку після невдалої спроби провести в парламенті пакет заходів для суворої економії. У своєму зверненні до нації він зв’язку заявив: «Сьогодні опозиційні партії позбавили уряд будь-якої можливості продовжувати керувати країною. Безвідповідальність отримала перемогу над національними інтересами й відчуттям державного обов’язку. Політичну кризу можна було вирішити, якби на це була воля партій». Тобто, на його думку, був шанс уникнути нинішньої політичної кризи. «Можливо, хтось думає, що досягнув сьогодні перемоги в цій політичній грі... Ні, сьогодні країна програла, ніхто не виграв після відставки», — зазначив португальський прем’єр.

Португалія була однією з перших європейських країн, яка зазнала удару світової фінансової кризи. Хоча економіка більшості європейських країн почала демонструвати позитивну динаміку вже у 2010 році, Португалія нарівні з Грецією та Ірландією і сьогодні залишається головним болем для Європейського Союзу. За оцінками впливового видання Business Insider, саме ці країни ввійшли у першу п’ятірку світових економік, яким загрожує дефолт. Низькі рейтинги фінансової стабільності Португалії значною мірою пов’язані з величезним державним боргом, зокрема необхідністю погасити заборгованість у 20 млрд. євро вже у 2011 році.

Саме на зменшення дефіциту бюджету було спрямовано ухвалення Пакту стабільності та розвитку (ПЕК 4), текст якого затвердили на зустрічі португальського прем’єр-міністра з європейськими лідерами, яка відбулася 18 березня. Основними умовами для надання Португалії фінансової допомоги європейськими країнами було визначено замороження державних пенсій, проведення рекапіталізації та дерегуляції банків, підвищення податків та скорочення витрат бюджету. Оскільки попередні три пакети з подібними заходами не принесли позитивного ефекту, а тільки збільшили фінансове навантаження на громадян, спроба прем’єр-міністра втілити в життя ще один аналогічний план стала останньою краплею. Президент Португалії Кавако Сілва та лідери опозиційних партій висловили обурення тим, що Жозе Сократеш не повідомив їм про готовність іти на значні поступки європейським партнерам і фактично одноосібно взяв зобов’язання в рамках ПЕК 4. Після кількаденних дебатів в парламенті пакет заходів не був підтриманий більшістю, що змусило прем’єра піти у відставку.

Тепер Португалію очікують позачергові парламентські вибори, які можуть відбутися вже в травні. Хоча в португальському парламенті наразі представлено шість різних партій, основними політичними силами залишаються Соціалістична та Соціал-демократична партії. Жозе Сократеш, який протягом шести років очолював уряд, належить до соціалістів, що автоматично мінімізує шанси партії на перемогу. Невдала політика його уряду призвела до найбільших за останні 37 років акцій протесту в країні, коли минулої суботи на вулиці основних португальських міст вийшло близько 300 тис. протестувальників. Головними претензіями до очільника уряду стали перенесення податкового тягаря на плечі найменш соціально захищених громадян, збереження непомірно високих видатків на утримання чиновницького апарату, а також кумівство при працевлаштуванні. Економічним прорахунком влади португальці також вважають придбання державою проблемного BPN, який є банком представників великого бізнесу й на момент придбання у 2008 році мав фінансових зобов’язань на суму 1,9 млрд. євро. Саме з необхідністю проводити рекапіталізацію цього банку пов’язують підвищення дефіциту бюджету відразу на 1,1 відсотка — до восьми відсотків. Незадоволення викликали також плани побудувати в країні швидкісну залізницю TGV, яка повинна з’єднати Лісабон зі столицею Іспанії. Проведення грандіозного будівництва, що оцінюється в 7,8 млрд. євро, в умовах зростаючого дефіциту бюджету та фінансової кризи сприймається громадянами як спроба підтримати великі будівельні компанії, які таким чином намагаються лобіювати свої фінансові інтереси.

Хоча й очікується, що позачергові парламентські вибори принесуть зміну влади в країні і уряд очолить представник Соціал-демократичної партії, надії на швидке оздоровлення португальської економіки невеликі. Країна погрузла в боргах Європейському Союзу та МВФ, а тому проведення непопулярних заходів на кшталт підвищення податків чи скорочення пільг населенню просто не уникнути. Самі португальці ставляться з розумінням до подібних потреб, оскільки сприймають фінансову кризу в країні як об’єктивну реальність, але, в свою чергу, вони вимагають, щоб скорочення державних видатків проводилося для всіх верств населення, а не тільки за рахунок найбільш соціально незахищених громадян, тоді як чиновники та великий бізнес отримуватимуть преференції з боку влади.

Ярослав КОВАЛЬЧУК, спеціально для «Дня», Португалія
Газета: