Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Спадщина, зібрана по крихтах

У Криму відкрилася бібліотека кримських татар
8 червня, 1999 - 00:00

Учора в Сімферополі, в приміщенні колишнього духовного училища, відкрилася Національна бібліотека кримськотатарського народу. Значну допомогу в здійсненні цього проекту кримським татарам надало Посольство Нідерландів в Україні, що виділило на придбання літератури та комп'ютерної техніки близько 300 тисяч доларів США.

Голова меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемільов сказав кореспонденту «Дня»: «Ця подія свідчить про відродження нашої культури на кримській землі й має для нас особливе значення. Оскільки практично всі книжки мовою кримських татар було знищено 1944 року, ми змушені збирати духовне багатство по крихтах, робити копії та мікрофільми з примірників видань, що зберігаються в бібліотеках Туреччини, Америки та Росії. Цікаво, що незважаючи на повсюдне знищення кримськотатарської літератури на території СРСР, декілька прекрасних пам'яток культури збереглися в московських бібліотеках Салтикова-Щедріна та Леніна».

М.Джемільов так само підкреслив, що «враховуючи ситуацію, що склалася сьогодні на півострові, найближчим часом буде вжито заходів для максимального захисту споруди бібліотеки від можливих виявів шовінізму».

Інна ЗОЛОТУХІНА, «День»
Газета: