Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Спецслужби США, Британії та Росії демонструють успіх

15 серпня, 2003 - 00:00

Прокурор американського штату Нью-Джерсі Крістофер Крісті, як повідомляється, після закінчення судового засідання в Ньюарку заявив, що Хемад Лакхані, британський підданий індійського походження, мав намір увезти до США партію із 50 переносних зенітно-ракетних комплексів «Игла» російського виробництва. Лакхані пред’явили обвинувачення у підтримці терористичної діяльності. Його та двох його спільників, Мойнуддіна Ахмеда Хаміда та Єхуду Абрахама, яких звинувачують в організації незаконних переказів та відмиванні грошей, затримали в результаті трьохсторонньої операції спецслужб США, Великої Британії та Росії. Операція розпочалася, коли Лакхані почав домовлятися із злочинними спільнотами Москви й Петербурга про придбання великої партії портативних ракет, а також пластида, які він мав намір продати у Сполучених Штатах. За даними судового засідання повідомляється, що йшлося про 50 ракет комплексу «Игла», здатних збивати пасажирські літаки. Аванс становив $500 тис. Росіяни передали Лакхані одну ракету (за $85 тис.), заздалегідь повідомивши про це своїх колег у США. «Покупцем» у Сполучених Штатах виступив агент ФБР, який видавав себе за ісламського екстреміста. Бі-Бі-Сі повідомляє також, що президент Росії Путін особисто санкціонував візит до Росії представника ФБР.

Президент США Джордж Буш у своєму виступі висловив вдячність спецслужбам, що організували арешт контрабандиста. Представники ФБР зазначили, що без сприяння росіян успіх цієї операції був би неможливим. Лакхані «світить» 15 років ув’язнення. Американські спецслужби, мабуть уперше з 11 вересня 2001 року, можуть доповісти своєму народу про успіх у боротьбі з тероризмом.

Якби не одне «але». Надто вже неймовірним виглядає те, що контрабандист-одинак мав намір доставити до США, де після 11 вересня заходи безпеки дуже посилені, велику партію ракет. Та ще й перед цим «показово» засвітившись у Росії. І знаючи, який резонанс отримає його справа у разі вельми очевидного провалу.

Газета: