Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Спогади про гарячу воду

12 червня, 1997 - 00:00

Скінчився опалювальний сезон, у зв'язку із цим, як завжди, зникла гаряча вода. Її відключили "для проведення випробування й ремонту тепломережі", як сказано в документах.

Як і раніше, випробування городян холодною водою триватимуть... здається, до осені. Розлючені мешканці, котрим уже давно набридло невиплаченими зарплатами, пенсіями, податками кредитувати різноманітні державні й недержавні організації, звернулися за роз'ясненнями в ЖЕО. Там на запитання: чому беруть плату за мильні бульбашки й чи повертатимуть гроші, - відказали, що гроші повинна повернути тепломережа, з'ясовувати стосунки слід із УПЖГ. У Київському УПЖГ послалися на інструкції й укладений відповідно до них договір із ЖЕО. Нібито згідно з ними "тепломережа може протягом року відключати гаряче водопостачання до двох місяців, абоненти ж мусять увесь цей час оплачувати неіснуючу гарячу воду". На прохання показати інструкції відповіли: "У нас їх немає, але... вони існують".

У пошуках зниклої інструкції кореспондент "Дня" звернувся в управління Київжитлотеплокомуненерго. Виявилося, такої інструкції немає, є особливе розпорядження міської адміністрації. Правда воно "трішки" суперечить сказаному теплопостачальниками, бо дозволяє проводити випробування тепломережі протягом тридцяти діб, отримуючи при цьому гроші зі споживача. Коли ж у цей термін не вкладаються, слід виконувати перерахунок і гроші повертати.

Енергопостачальниками в Києві є три організації - Київенерго, Київжитлокомуненерго й Академтеплоенерго. Вони поділили поміж собою чи за відомчим, чи за територіальним принципами, сфери впливу. На запитання кореспондента "Дня", чи зобов'язані ці організації підкорятися розпорядженню міськадміністрації, представник Київжитлокомуненерго, котрий воліє залишатися невідомим, відповів ствердно.

За принципом, коли гаряча вода не йде до споживача, то споживач шукає де б її знайти, кореспондент "Дня" вирішив звернутись у лазню і зазнав невдачі. Навіть товсті гаманці новоукраїнців не в змозі змусити подавати туди гарячу воду - майже всі ці установи закрилися до вересня на ремонт. Щоправда, компенсувати заможним людям відсутність гарячої води певною мірою може сауна по 50 - 60 грн. за годину без додаткових послуг. А решті доведеться вибирати між ночвами й загартовуючим душем. У резерві залишилися пляжі.

Ганна НОСОВА, "День", Анатолій МЕЛЬНИК
Газета: