Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Сто аншлагiв Кiна

29 листопада, 2005 - 00:00
АНАТОЛІЙ ХОСТІКОЄВ У ОДНІЙ IЗ НАЙБІЛЬШ АНШЛАГОВИХ ВИСТАВ «КІН IV» / ФОТО ОЛЕКСАНДРА КТИТАРЧУКА

29 листопада в Театрі ім. І. Франка відзначать знаменну дату — всоте зіграють популярну виставу «Кін IV».

Ця вистава перша режисерська робота відомого актора Анатолія Хостікоєва, а роль легендарного англійського прем'єра Едмунда Кіна — найкращого інтерпретатора шекспірівських п'єс, який помер просто на сцені, по праву вважається однією з найкращих у репертуарі Анатолія Георгійовича. До речі, в 1999 році за цю виставу Хостікоєв отримав театральну премію «Пектораль» за кращий режисерський дебют.

Стати постановником, за словами актора, його примусили обставини. Справа в тому, що спочатку п'єсу Григорія Горіна мав намір ставити художній керівник франківців Сергій Данченко, але через його важку й тривалу хворобу ця робота відкладалася на невизначений термін. Як згадує Хостікоєв, коли він прочитав «Кіна IV», то буквально закохався в п'єсу, — там такий простір для актора, — і став думати, як об'ємніше зіграти свою роль. Справа в тому, що Сергій Володимирович при всій своїй авторитарності вважав, що актор не маріонетка в руках режисера, й завжди давав можливість поекспериментувати на репетиціях, але, звісно ж, в заданих їм постановочних рамках.

— Усі задіяні у виставі були дуже захоплені роботою, аж раптом така підніжка долі — захворів Данченко, — згадує А. Хостікоєв. — Ми буквально горіли «Кіном», а тут різка зупинка, а оскільки я постійно фантазував, вигадуючи мізансцени, то одного разу, під час бесіди з Сергієм Володимировичем, який у той час лежав у лікарні, й бачив, як я горю ідеєю, щоб вистава якнайшвидше з'явилася на нашій сцені, Данченко фактично благословив мене продовжити роботу. Ви знаєте, для актора роль Кіна — величезний подарунок долі, і я щасливий, що завдяки Данченку я спробував свої сили в новій іпостасі — режисурі...

Як глядач скажу, що цю виставу можна дивитися кілька разів, і кожного вечора ви будете з хвилюванням стежити за блискучою грою акторів (у постановці зайняті: Олексій Богданович, Наталія Сумська, Олексій Пєтухов, В'ячеслав Хостікоєв-молодший та інші), але, звісно ж, нерв усієї дії зосереджений у руках виконавця головної ролі Анатолія Хостікоєва. Таке враження, що «Кіна» Горін написав спеціально для нього. До речі, автор, подивившись київську версію своєї п'єси, сказав, що це одна з найкращих постановок. За шість років вистава міцно зайняла власну нішу в афіші франківців, усі постановки проходять з аншлагами. «Кін» став щасливою зіркою для молодшого сина Анатолія Георгійовича — Слави, який дебютував у виставі й продовжив відомі театральні династії: Сумських-Хостікоєвих. Для Анатолія Георгійовича захоплення режисурою також не минуло безслідно. Серед його постановок уже є такі популярні вистави, створені в театральній компанії «Бенюк і Хостікоєв», як «Моя професія — синьйор з вищого світу» та «Біла ворона. Жанна д'Арк».

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: