Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Сто днів до вибору

24 липня, 2004 - 00:00

До четвертих у новітній історії незалежної України президентських виборів залишилося сто днів. До закінчення термiну подачі документів на реєстрацію кандидатом у президенти — три дні. Реєстрація кандидатів завершиться через два тижні, 6 серпня.

У 1994 році в бюлетені для голосування було сім прізвищ, п’ять років тому, у 1999-му, — тринадцять. На сьогодні Центральна виборча комісія зареєструвала вже 15 претендентів. Кільком претендентам Центрвиборчком відмовив у реєстрації. Зокрема тим, хто не вніс 500 тис. грн. застави (логіка цих діячів зрозуміла: мовляв, не зареєструють, то хоч «засвічуся»), хто неправильно оформив документи тощо. Був і серйозніший випадок: програму самовисуванця, народного депутата України Володимира Нечипорука Центрвиборчком відправив на експертизу до Верховного Суду, щоб той встановив, чи не суперечить вона українському законодавству. Ще б пак: пан Нечипорук планує, ставши президентом України, заборонити Компартію та Соцпартію, ліквідувати автономію Криму, відновити інститут князівств (?!) etc...

П’ятеро із п’ятнадцяти зареєстрованих кандидатів — П. Симоненко, О. Мороз, О. Ржавський, О. Базилюк та єдина на сьогодні жінка-кандидат Наталія Вітренко — вже мають досвід боротьби за президентське крісло. Троє з п’ятнадцяти — В. Ющенко, А. Кінах і нинішній прем’єр В. Янукович — глави трьох останніх українських урядів. Цей факт — ще один доказ теореми, згідно з якою стартувати в президенти найкраще з прем’єрського крісла. Питання в тому, яким прем’єром при цьому бути краще — екс- чи чинним, адже кожен із цих статусів має свої плюси та мінуси? У нашому випадку відповідь буде відома в перших числах листопада, коли оголосять попередні підсумки голосування.

Протягом неповних трьох тижнів президентської кампанії дійові особи виборчого процесу дивували публіку чим лише могли. Олександр Ржавський висунувся в кандидати на партійному з’їзді, що відбувався буквально просто неба — в парку на лавках. Дмитро Корчинський привіз документи на реєстрацію до Центрвиборчкому на орендованому на кіностудії броньовику. Соратники Віктора Ющенка оголосили на всю країну про те, що, щоб зібрати необхідні для участі у виборах півмільйона гривень, майбутній кандидат заклав квартиру... (В поданій В. Ющенком до ЦВК декларації про доходи та майно зазначається приватний будинок (370 кв. м.) та квартира дружини (399 кв. м.). Між іншим, дохід дружини Віктора Андрійовича минулого року майже вдесятеро перевищив його власний і досяг 480,756 тисяч гривень (у тому числі 363,955 — від підприємницької діяльності). Якщо приплюсувати до цього банківський рахунок та цінні папери пані Ющенко, вистачило б не на одну кандидатську заставу...). До речі, стосовно соратників у лідера «Нашої України» також, схоже, виникли запитання, — інакше чого б він ішов на вибори як самовисуванець? Став би «сиротою» за «живої» політичної сили, яку він очолює? В інших кандидатів тили аж ніяк не такі могутні, але вони їх не посоромилися...

До речі, крім застави, кандидат на посаду президента повинен до 20 вересня подати до ЦВК не менше 500 тисяч підписів виборців на свою підтримку. «Зрозуміло, це лише збіг, — повідомив учора керівник центрального виборчого штабу Віктора Януковича Сергій Тігіпко, — але саме сьогодні, коли до дня президентських виборів залишилося 100 днів, наші регіональні штаби доповіли, що на підтримку Віктора Януковича вже зібрали понад 1,5 мільйона підписів».

Хоча риску під списком учасників забігу-2004 ще не підвели, аналітики не сумніваються (та й не сумнівалися), що головною інтригою нинішніх виборів буде боротьба двох Вікторів — Ющенка та Януковича. Хто з них знайде коротший шлях до серця тих виборців, які, судячи з даних останніх соціологічних досліджень, досі не визначилися зі своїми уподобаннями? Яким виявиться цей шлях? Адже від цього залежить не тільки результат виборів, а й доля країни загалом. «День» у свою чергу продовжує з допомогою своїх читачів, авторів та експертів формувати «громадський запит» майбутньому президенту України (див. «День» від 9 липня та 22 липня ц. р.). Вважаємо, чітко уявляючи, якою має бути Україна-2010, виборець не просто «проковтне наживку», яку йому пропонують кандидати, а «найме на роботу» того з них, хто найбільше відповідатиме цим уявленням.

Мар’яна ОЛIЙНИК, «День»
Газета: