Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Суд над репутацією України?

17 липня, 2002 - 00:00

Учора в Печерському районному суді Києва планувався початок першого судового слухання за позовом родичів загиблих членів екіпажу літака Ту-154, збитого українською ППО над Чорним морем. Засідання за позовом вдови загиблого в катастрофі бортінженера Валерія Лаптєва в результаті одразу ж було перенесене на 10 вересня 2002 року у зв’язку з відсутністю на суді представника Кабінету Міністрів України, який є одним з відповідачів у справі. (Відповідачами є також Міноборони і Державне казначейство України). Як повідомив учора агентству Інтерфакс- Україна представник позивача, генеральний директор юридичної фірми «Атлант» Сергій Платонов, наступне засідання перенесли на цю дату через дві причини: у зв’язку з відпусткою судді і через те, що Кабінет Міністрів не може поки що визначити свого представника в суді та підготувати відповідні документи.

Сума морального збитку сім’ї загиблого в авіакатастрофі Валерія Лаптєва має становити 1 млн. 800 тис. грн. Крім того, за словами Сергія Платонова, у позові українській стороні висувається вимога призначити щомісячну допомогу двом неповнолітнім дочкам загиблого бортінженера. Представник сім’ї загиблого бортінженера висловив думку, що уряд України та Держказначейство «вживуть усіх заходів, щоб цей процес затягнути». Разом з тим, він висловив надію на те, що процес буде виграний на користь позивачів.

За словами Платонова, фірма планує подати ще кілька позовів про відшкодування матеріальних і моральних збитків родичам загиблих членів екіпажу Ту-154, збитого українською ракетою. Одноразова виплата компенсації складе для дорослих членів сімей загиблих $150 тис., для їхніх дітей — $100 тис., крім того, сума виплат щомісячної допомоги для неповнолітніх дітей може скласти загалом від 40 тис. грн. до 100 тис. грн. залежно від віку дитини.

Тим часом учора в Новосибірську члени ініціативної групи родичів загиблих пасажирів Павло Капчиць і Борис Калиновський заявили, що вже сформульовано основні запитання, на які, на думку родичів жертв катастрофи, має відповісти російська комісія. Зокрема, досі не відомо, чому ППО України, проводячи навчання, обмежила зону їх проведення в радіусі 70—100 км, хоча ракета С-200 може вражати цілі на відстані до 300 км, підкреслив Павло Капчиць. Крім того, за його словами, неясно, чому ракету не знищили під час польоту після того, як вона пройшла повз учбову ціль. На думку Капчиця, у разі завершення роботи держкомісії України з розслідування авіакатастрофи та встановлення ролі ППО цієї країни в події, необхідно вирішити питання про перенесення повітряного коридору ряду авіарейсів. Павло Капчиць повідомив також, що найближчим часом федеральна комісія уточнить коло родичів пасажирів і екіпажу, які є потерпілими. Він зазначив, що багато пасажирів загиблого лайнера мали подвійне громадянство, а тому Мін’юст РФ повинен визначити, яким чином російські власті можуть захистити їхні інтереси.

На 20 липня в Москві заплановано засідання міждержавної російсько-української комісії з питань компенсації родичам жертв катастрофи Ту-154, повідомив старший офіцер відділу цивільно-правового управління Міністерства оборони України Андрій Музика, який представляє Міноборони на слуханні справи за позовом Олени Лаптєвої. За його словами, Міноборони ще не ознайомилось з матеріалами справи. Він також відзначив, що без рішення міждержавної комісії «будь-які висновки робити передчасно».

Учора міністр закордонних справ України Анатолій ЗЛЕНКО під час відкриття інформаційного центру ГУУАМ у Києві на прохання журналістів прокоментував початок судового засідання за позовом Олени Лаптєвої таким чином: «Ми перебуваємо у процесі переговорів, ми поставили ряд умов, які повинна задовольнити ізраїльська сторона. Передусім йдеться про те, щоб нам передали списки тих, хто претендує на компенсацію. На сьогодні ми не маємо цієї інформації, ми тільки маємо запевнення, що триває робота над тим, щоб підготувати й передати своєчасно ці списки. Я не бачу тут проблем і причин створювати ситуацію, яка б спотворювала позицію України в цьому питанні. Ми готові до співпраці, між нами та ізраїльською стороною — повне розуміння того, що нам необхідно зробити. До речі, міністр закордонних справ Ізраїлю Шимон Перес, який відвідав Україну, висловив своє абсолютне задоволення тим, яким чином був організований процес виходу на відповідні рішення щодо компенсацій родичам жертв катастрофи Ту-154. На міждержавному рівні до нас немає жодних позовів. Можливо, деякі родичі загиблих хочуть скоріше отримати компенсацію, і тому подають позови».

Попри відсутність проблем «на міждержавному рівні», невирішеність питання компенсацій, як і раніше, створює підстави для сумнівів у репутації країни. Нагадуємо, в пасиві офіційного Києва — нецивілізована поведінка у перші дні після трагедiї.

Варвара ЖЛУКТЕНКО, «День»
Газета: