Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Типовий "Койот" Хабібулін та новий "Пінгвін" Скудра

14 листопада, 1997 - 00:00

Триває регулярний чемпіонат Національної хокейної ліги. І хоча до "плей-офф" іще дуже далеко, багато клубів (а точніше, їхні власники) роблять далекосяжні висновки. Склалася цікава ситуація у Східній конференції. Фактично на одному рівні йдуть одразу чотири команди Північно-Східного дивізіону: "Бостон Брюїз", "Оттава Сенаторз", "Монреаль Канадієнз" і "Пітсбург Пінгвінз". "Бостон" продемонстрував серію із шести виїзних перемог підряд! Дуже потужно стартувала "Оттава", яка, очевидно, хоче відібрати в Торонто звання другого хокейного центру Канади. Дуже результативний російський захисник із "Монреаля" Володимир Малахов.

У "Пітсбургу" вирізняються чеські "легіонери", засватані в міжсезоння в команду їхнім співвітчизником Яромиром Ягром, чий вплив після закінчення кар'єри Маріо Лем'є помітно зріс. Фантастичний матч видали "Пінгвіни" з "Ванкувер Кенакс" - 7:6 в овертаймі! А через кілька днів після того мало не обіграли "Детройт Ред Уїнгз" на його полі - 1:1. Причому голкіпер-новачок "Пінгвінів" латиш Петер Скудра у своєму дебютному матчі пропустив цю єдину шайбу на останній хвилині зустрічі.

Двома основними конкурентами вищезгаданої четвірки будуть представники Атлантичного дивізіону "Філадельфія Флайєрс" та "Нью-Джерсі Девілз". Лідери "Літунів" Ерік Ліндорс та Джон Леклер очолюють сьогодні таблицю найрезультативніших гравців усієї ліги, а випускник харківської хокейної школи Дайнюс Зубрус, який повернувся в шеренгу після невеликої травми, здобуває очки майже в кожному матчі. Щоправда, з такими партнерами, як Ліндрос і Леклер, це не таке вже й складне завдання.

Серед невдах "Сходу" - "Баффало Сейбрз" (у чиїх воротах уже не такий надійний чех Домінік Гашек), "Флорида Пантерз", "Кароліна Харрикейнз" і "Тампа-Бей Лайнтнінг". Остання здобула 2 перемоги в 17 іграх, що й спричинило звільнення її головного тренера Террі Кріспа.

На "Заході" триває переможна хода "Детройта" і "Сен-Луїс Блюз". Команди посідають позиції лідерів і в усій лізі. "Червоні Крила", згуртовані спільним лихом (мається на увазі лихо з Володимиром Константиновим та Сергієм Мнацакановим, які потрапили в аварію), грають не лише за себе, а й "за того хлопця". І роблять це успішно. От лише програно останній принциповий матч удома "Колорадо Евеланш" - 0:2. За відсутності страйкуючого лідера "Анахайм Майті Дакс" Пола Карії десять ігор підряд не полишає майданчика без голу фінський форвард "Могутніх Качок" Теєму Селянне.

Воротар "Фінікс Койотс" Микола Хабібулін виходить в "основі" вже в семи десятках матчів підряд (якщо рахувати й минулий сезон). У передостанній грі з "Торонто Мейпл Лівз" на його рахунку "шат-аут" - матч, зіграний на "нуль". Здається, виходять із кризи "Чикаго Блек Хоукс", які почали чемпіонат із семи поразок. Стільки ж перемог здобули вони в останніх дванадцяти іграх.

А от аутсайдерів на "Заході" трохи забагато. Катастрофічно погано грає "Ванкувер", який не знає перемог в останніх десяти іграх. Звільнення генерального менеджера клубу Пета Куїнна і підписання чотирирічного контракту на 17,6 млн. з Олександром Могильним поки що не дали очікуваного результату. 2:8 з "Лос-Анджелес Кінгз", який не вирізняється високою результативністю, - це вже занадто! Проте набір форвардів "Ванкувера" вражає: Марк Мессьє, Павел Буре, Тревор Лінден, Могильний... Очевидно, з табору "Ванкувера" слід чекати звістки.

"Чикаго", "Едмонт Ойлерз", "Торонто" і "Сан-Хосе Шаркс" ідуть однаково погано, але у грі останніх трьох поки що не видно проблисків. Не закинув жодної шайби один із кращих форвардів "Нафтовиків" у минулому сезоні Андрій Коваленко, замучили переїздами у "фарм-клуб" і назад молодих "акул" Сергія Зюзіна та Олександра Королюка, а в складі "Кленового Листя" не підпадають під критику лише Ігор Корольов і "тафгай" Тай Домі.

Дмитро ДУБОВИС, "День"
Газета: