Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Торг розпочався?

Російські бази з Грузії можуть вивести за п’ять років
6 лютого, 2004 - 00:00

Дискусія про перспективи виведення російських військових баз із території Грузії, схоже, отримує новий поворот. Анонімне джерело в міністерстві оборони Росії повідомило Інтерфаксу, що Москва та Тбілісі обговорюють можливість виведення російських баз із Батумі й Ахалкалакі протягом найближчих п’яти років. Раніше російська сторона стверджувала, що для цього знадобиться щонайменше десять років, грузинська ж наполягає на трирічному терміні. Минулого місяця новий голова грузинського МЗС Тедо Джапарідзе несподівано заявив, що Росія поставила вимогу надати їй на прискорене виведення військ із Батумі й Ахалкалакі $500 млн. Заступник держсекретаря США Лін Паско, який відвідав Тбілісі, повідомив, що Вашингтон готовий допомогти Грузії в цьому питанні, якщо Москва та Тбілісі домовляться про суму та терміни виведення баз. Щоправда, міністерство закордонних справ Росії потім спростувало заяву Джапарідзе. Представник російського зовнішньополітичного відомства Борис Малахов заявив ІТАР-ТАРС, що сума витрат на передислокацію баз не обговорювалася.

Однак тепер, згідно з витоком інформації в Інтерфакс, в російському оборонному відомстві не приховують, що грошове питання стане на переговорах одним із найважливіших. «Угода в обов’язковому порядку має включати пункти щодо порядку фінансування процесу виведення російських військових баз, а також створення аналогічних об’єктів на території Росії для приблизно 8 тис. військовослужбовців, які перебувають сьогодні на російських базах у Батумі й Ахалкалакі», — повідомив співрозмовник агентства. За його словами, «обсяг фінансування визначить міністерство фінансів Росії. Згідно з оцінками міноборони РФ, йдеться про сотні мільйонів доларів».

Як стверджує співрозмовник Інтерфаксу, прогрес на переговорах щодо цього питання можливий після завершення формування нового уряду Грузії. «Виведення баз розпочнеться тільки після підписання й ратифікації двостороннього міжурядового договору між Росією та Грузією», — також заявив співрозмовник.

Тим часом у центрі конфлікту опинилися російські військові миротворчого контингенту СНД в Абхазії. Командування російських миротворців назвало спецоперацію, проведену грузинськими силовими структурами в прикордонних з Абхазією районах порушенням існуючих угод. У ніч з вівторка на середу грузинський спецназ провів операцію проти озброєних осіб, які називають себе грузинськими партизанами. 20 осіб було затримано. За словами міністра внутрішніх справ Грузії Георгія Барамідзе, ці люди промишляли контрабандою між Грузією та непідконтрольною владі Тбілісі Абхазією, «діючи у зв’язці з абхазькими сепаратистами». За інформацією Бі Бі-Сі, вертоліт грузинського спецназу приземлився біля поста російських миротворців, яких не попередили про підготовлювану операцію. Це викликало тривогу серед росіян, і вони зайняли кругову оборону.

Барамідзе, коментуючи підсумки облави, назвав роль російських «блакитних касок» вкрай деструктивною. «Російські миротворці безпосередньо включені в контрабандний бізнес у зоні конфлікту і нічого не роблять для захисту грузинського населення в Гальському районі Абхазії», — заявив він.

Варвара ЖЛУКТЕНКО, «День»
Газета: