Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Трансферну лихоманку» майже завершено

8 серпня, 2003 - 00:00


Минулими вихідними стартували чемпіонати Німеччини та Франції. Футбольні баталії проводяться зараз і поза європейськими стадіонами — завершується «трансферна лихоманка». І тут, на жаль, боротьба точиться не завжди за правилами «fair play». Перемагає не той, у кого міцніше нерви та вище майстерність, а той, у кого більший гаманець. Отож, такі клуби, як «Мілан», «Реал», «Манчестер Юнайтед», «Челсі»... почуваються як риба у воді. Ці футбольні монстри, як завжди, мають непомірний апетит. Ті ж клуби, що не мають таких могутніх фінансових можливостей, задовольняються, фактично, недоїдками зі столу аристократів від спорту №1 у світі.

Незаперечним лідером нинішніх трансферних перегонів став мадридський «Реал» — клуб, який ще два роки тому мав величезні борги і був на межі банкрутства. Так, саме цей велетень, можна сказати, окупував трансферний ринок. І все це завдяки вмілій політиці керівництва клубу на чолі з невтомним Флорентіно Пересом (не даремно ж його визнали людиною року в Іспанії). Його ствердження: «У «Реалі» будуть грати тільки кращі з кращих», — спочатку сприймалося як така собі бравада. Проте, згодом виявилося, що Перес аж ніяк не блефує. Спочатку було куплено Луїша Фігу, якого буквально вирвали з «пазурів» непримиренних суперників — «Барселони». Далі у туринського «Ювентуса» було викуплено геніального півзахисника, героя ЧС-98 «Зізу» — Зінедіна Зідана. А втім, апетит Переса не вгамувався. І ось нинішнім літом «Реалу» вдалося заманити у свої тенети Девіда Бекхема, найекстравагантнішого та й, мабуть, найпопулярнішого футболіста на планеті. Нагадаємо, що він із юнацьких років виступав за «МЮ» і зв’язував своє майбутнє з командою Алекса Фергюссона, але «несподівано» опинився в «Реалі».

Проте насправді все було не зовсім так. Адже всім пам’ятний епізод, коли сер Алекс шпурнув бутсою в голову Девіда. Бекхем виявився «злим і з хорошою пам’яттю». Саме цим і пояснюється його перехід до «Реалу». Зміна декорацій потрібна була і його дружині — відомій поп-диві Вікторії Бекхем. Тут пропозиція «Реала» з 40 мільйонами доларів відступних до каси «МЮ» виявилася дуже доречною.

Таким чином і без того зірковий «Реал» став ще «зірковішим» і популярнішим. А що ще треба великому клубу? Саме цього прагнув невтомний Перес. Тепер він може бути задоволений, адже «Реал» стає справді універсальним клубом; одне погано — на багатьох позиціях розгортається неабияка конкуренція між гравцями. За «Реал» уболівають у всьому світі, так само ,як за «МЮ», «Мілан», «Ювентус»... Яскравим прикладом вищесказаного слугує візит мадридців до Гонконгу і Японії. Приїзд «Реала» викликав справжній ажіотаж: сотні вболівальників кілька днів поспіль, незважаючи на спеку, чергували біля кас в очікуванні офіційного початку продажу завітних квитків.

Тим часом інші «важкоатлети» також не сиділи склавши руки. Каталонська «Барселона», яка раніше орієнтувалася виключно на мега-зірок, дещо зменшила свої оберти на трансферному ринку. Відтепер «Барса» працює на перспективу. Так, із лісабонського «Спортінга» до «Барселони» перейшов один з кращих португальських юніорів Рікардо Кварезма. Не встиг ще він одягнути форму «Барси», як преса відразу заговорила про «нового Фігу». Проте ці щедрі аванси ще потрібно буде виправдати. Не секрет, що багато хто з «зірок» так і не «запалав» і залишався по кілька років лише в якості «перспективних» гравців. А зробити кар’єру в такому клубі, як «Барселона», молодому футболісту буде дуже непросто.

Не легше і іншій новій зірці каталонців — Роналдіньо. Адже його гру постійно порівнюватимуть iз ігрою земляка — Роналдо, який був улюбленцем місцевої публіки. І все ж Роналдіньо сповнений честолюбних намірів, і його не турбує постійний тиск з боку преси. Виступити гірше, ніж в минулому році, «Барселоні» буде важко; і не пригадати, коли ще клуб перебував на грані вильоту з вищої ліги іспанського чемпіонату — Прімеро.

Не сплять селекціонери і на Апеннінах. Італія, що вважалася зовсім нещодавно законодавцем мод на трансферному ринку, очевидно, розгубила свої акції і віддала пальму першості Іспанії.

«Мілан», який начебто мав честолюбні наміри придбати Д. Бекхема, фактично і не починав за нього боротьбу з «Реалом». Проте дітищу прем’єр- міністра Італії Сильвіо Берлусконі вдалося залатати своє слабке місце на правому фланзі, де тепер буде неподільно володарювати бразилець Кафу, який перейшов з «Роми». Також «Мілан» не висловив бажання розлучатися і з бразильцем Рівалдо — гравцем по- справжньому універсальним; усі знають, що він може блискуче зіграти і в центрі поля, і на вістрі атаки. Можливо, клуб підпише контракт із португальцем Флавіо Консейсао, що відмовився продовжувати контракт з міланським «Інтером» — одвічним суперником команди Андрія Шевченка.

Римському «Лаціо», що перебуває у найглибшій фінансовій ямі, вдалося втримати свого кращого форварда, аргентинця Клаудіо Лопеса, якого сватали до «Валенсії», де «Блоха», як величають футболіста журналісти та вболівальники, вже виступав з 1996 по 2000 роки.

Найближчим часом може здійснитися обмін гравцями між «Лаціо» і «Ромою». Йдеться про півзахисника «Роми», бразильця Ліму і досвідченого голкіпера «Лаціо» Анджело Перуцці. Теоретично, подібний обмін вважається неможливим, оскільки вболівальники «лаціале» не сприймають появи темношкірого футболіста в команді. Незважаючи на це, «Рома» хоче в будь-якому разі продати бразильського гравця, а «Лаціо», в свою чергу, вже довгий час цікавиться Лімою. Та й у Перуцці не дуже рівні стосунки з тренером «Лаціо» Роберто Манчині; контракт голкіпера закінчується в 2004 році, і, схоже, він не збирається його пролонгувати. Інший міланський клуб «Інтер» придбав лівого півзахисника «Аякса» та збірної Голландії Ван дер Мейде.

Намагається не відставати від своїх конкурентів і «старенька Англія». Тут «фішкою» міжсезоння, безсумнівно, став лондонський «Челсі» і його новий власник Роман Абрамович. Російський магнат, який увійшов до трійки найбагатших людей Східної Європи, має честолюбні, якщо не сказати, наполеонівські плани. Номером першим у списку майбутніх зірок команди «Начальника Чукотки» став аргентинський півзахисник Хуан-Себастьян Верон. Згідно з публікацією в англійському виданні The Guardian, клуби вже домовилися між собою про вартість трансферу (15 млн. фунтов стерл., або $ 24,43 млн.). Тепер справа за переговорами про особистий контракт. «Якщо наш клієнт буде задоволений пропозицією «Челсі», то справу можна вважати вирішеною», — сміливо заявляє агент футболіста Фернандо Ідальго. Ще один «об’єкт» для атаки намітив Р. Абрамович в Іспанії. 100 млн. євро (!) пропонує він «Реалу» за Рауля. Спортивний директор «реалістів» Хорхе Вальдано навідріз відмовився навіть говорити про перехід форварда, та й сам Рауль поки також демонструє «вірність стягу». А ось півзахисник Джо Коул (екс-«Веси Хем») уже в «Челсі» — Абрамович не пошкодував 9,9 млн. євро.

У стадії пошуку перебуває і «МЮ», якому конче потрібно заповнити втрату Бекхема. А ось головний тренер «Арсеналу» Арсен Венгер після придбання німецького голкіпера Єнса Леманна заявив: «Я не маю намір запрошувати нових гравців. У нас достатньо талановитої молоді, яка цього року отримає шанс заявити про себе. Ці хлопці вже виявили себе в матчі з «Аустрією», подивимось, як вони впораються з «Бешикташем», «Селтіком» і «Глазго Рейнджерс» (йдеться про найближчі товариські матчі). З усіх німецьких клубів найбільший успіх в міжсезонні на рахунку «Баварії». Мюнхенцям вдалося-таки укласти контракт (сума його — 17,7 мільйонів євро) з кращим бомбардиром чемпіонату Іспанії і володарем «Золотої бутси» минулого сезону в Європі Роєм Макаєм. Чемпіона Німеччини минулого року надто уразив відвертий провал у Лізі Чемпіонів.

На тлі битв сильних світу сього якось відішли на другий план справи вітчизняні. Так як же справи стоять у наших легіонерів? Андрій Воронін, другий за популярністю в Україні після Шевченка футболіст, який в минулому сезоні в складі «Майнца» став кращим гравцем, а також і кращим бомбардиром другого дивізіону бундесліги (20 голів), зв’язав свою долю з дебютантом I-ї бундесліги — клубом «Кельн». Новий клуб Вороніна в першому турі поступився менхенгладбахській «Боруссії» — 0:1. Наш земляк провів на полі всі 90 хвилин і залишив дуже добре враження.

Капітан збірної України Олег Лужний не зміг пролонгувати угоду з лондонським «Арсеналом» і підписав-таки контракт з «Вулверхемптоном», який з цього сезону виступає в Прем’єр Лізі.

А ось іншого нашого співвітчизника, Сергія Реброва, вже другий рік поспіль неначе переслідує зла доля. Спочатку Сергій став жертвою тренерської чехарди в «Тоттенхемі»; і ось тепер у схожій ситуації він опинився і в стамбульському «Фенербахче», де у керма став німець Крістоф Даум.

Майбутнє Сергія поки має туманний вигляд. Зазначимо лише, що резервісти «Фенербахче» нещодавно провели товариський матч із командою PAF Youth і виграли 6:2. Два м’ячі в складі переможців забив Сергій Ребров. Побажаємо ж нашому, безумовно талановитому форварду, таки знайти своє місце в основному складі цього турецького клубу.

Сергій МАХУН, «День», Олег ФЕДОРОВ
Газета: