Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Тримайся, Насте!

«Усі звинувачення в расизмі, націоналізмі й інших «ізмах» — наклеп»!
13 березня, 2009 - 00:00
ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»

Багато російських ЗМІ повідомили про те, що під час участі Анастасії Приходько (української співачки, яка представлятиме Росію на «Євробаченні-2009») у проекті «Фабрика зірок-7», деякі висловлювання Насті можна було розцінити як «націоналістичні», більше того — «расистські». Новий виток скандалу не примусив себе довго чекати, і докотився навіть до Держдуми, де, як пише «Комсомолка», з гнівним пафосом на адресу нашої співачки виступив син Володимира Жириновського — шеф фракції ЛДПР Ігор Лебедєв.

— Якщо сказати, що я знаходжуся в шоці, — навіть цього буде недостатньо. Я була готова до того, що обговорюватимуть мене та мою пісню «Мамо», мої вокальні дані, мою зовнішність. Зрештою, я була готова не лише до компліментів. Але те, що я зараз читаю в газетах і в інтернеті про себе, про свого брата — це потрясіння», — заявила Анастасія ПРИХОДЬКО. — Як можна звинувачувати мене у фашизмі? Коли мій дідусь — Михайло Микитович Приходько — воював під час Другої світової війни, він нагороджений медаллю «За взяття Берліна», і свій автограф залишив на Рейхстагу, розписавшись на стіні... Мене звинувачують російські ЗМІ в націоналізмі, але це абсурд! Моя сім’я є інтернаціональною: батько — росіянин, мама — українка, а прапрапрадідусь був японцем. У моєму родоводі стільки намішано, що висловлюватися проти якихось народів — це означає образити й свою власну сім’ю...

Приходько сказала, що була щаслива виграти відбірний конкурс російського «Євробачення» і була впевнена, що рішення глядачів і журі, що присудило їй перемогу — свідчення близькості росіян і українців. «Напевно, комусь це дуже не сподобалося. Лише так можна пояснити ті наклепи, які лунають на мою адресу», — сказала співачка.

Нагадаємо, в фіналі російського відбору, який відбувся в ніч на 8 березня, за Анастасію Приходько проголосували 25% глядачів і шість членів професійного журі з 11. Крім Насті, що виступила з піснею «Мамо», в трійку фіналістів увійшли співачка Валерія та група «Кватро», які набрали, відповідно, 14% і 12% голосів. Після чого журі визначило лідера, яким і стала Анастасія Приходько.

У інтерв’ю РІА «Новости» продюсер і композитор Костянтин Меладзе сказав: «Те, що Настю в пресі назвали расисткою — повне безглуздя. Приходько абсолютно цивілізована й нормальна людина, а скандал навколо неї роздувають люди, які незадоволені перемогою української співачки на російському відбірному турі «Євробачення».

Як сказала «Дню» продюсер Олена Мозгова: «Шквал негативу, який потоком ринув зі сторінок преси, телерадіоефіру, розтиражований інтернетом — спланована акція недоброзичливців співачки. Багато російських ура-патріотів не можуть заспокоїтися, що на їхньому національному відбірному турі перемогла не росіянка, а українка, і на конкурсі «Євробачення-2009» у Москві прозвучить українська пісня. Усі звинувачення в расизмі, націоналізмі й інших «-ізмах» — наклеп! А весь галас — один із ходів брудних піар-технологій, покликаний вивести з рівноваги Настю; а співачці сьогодні потрібно гарно підготуватися до конкурсу. Після офіційної заяви Приходько та Меладзе, співачка та продюсер вирішили не йти на поводу в деяких представників ЗМІ, не виправдовуватися, а працювати, і ще раз працювати. Нині у Насті та Костянтина гаряча пора. Адже потрібно відрепетирувати номер, зробити записи, зняти кліп, продумати костюми для виступу й т.ін. Як свідчить східна мудрість: «Собака гавкає, а караван іде!».

Під тим психологічним пресингом, якого зазнає Анастасія, важливою є підтримка її рідних, друзів і нас, співвітчизників. Настя, ти вже довела, що ти — боєць! Тримайся! Успіхів тобі на конкурсі.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: