Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Білорусі порядок на дорогах підтримують муляжі

28 травня, 1999 - 00:00

«Другий тиждень ми виставляємо на дорогах області виготовлені нами фанерні муляжі працiвника ДАІ та спецавтомобіля. Результат миттєвий — водії самі зменшують швидкість і прожекторами попереджають зустрічних», — розповідає Бульбенков.

За його словами, здалека відрізнити фанерного «працiвника» від справжнього практично неможливо навіть професіоналу.

«Нещодавно, коли Гомелем проїжджав офіційний кортеж, нам зробили зауваження, що працiвник ДАІ не віддав честь. Але це був якраз один із наших муляжів», — каже Бульбенков.

Ідея підтримки порядку за допомогою фанерних «працiвникiв», що не потребують зарплати, народилася в Гомелі і вже отримала схвалення Міністерства внутрішніх справ Білорусі.

Усі десять перших фанерних «даїшників» однакові — виготовлені за фотографією прапорщика Руслана Карпова, пропагандиста УВС. Художня рада міськвиконкому схвалила кандидатуру і муляж, хоча Карпов працює в ДАІ лише рік, а до цього... викладав у місцевому університеті англійську та французьку мови(!).

Найближчим часом Карпову буде присвоєно звання лейтенанта, але його двійникам погони не підправлятимуть.

«Муляжі збираються, переносяться, і ми встановлюємо їх у найрізноманітніших місцях, змінюючи маршрути. Звичайно, бажана присутність неподалік справжніх працівників або дружинників — щоб муляжі не вкрали», — сказав Бульбенков.

Білорусь входить до числа найбільш зразкових країн СНД із дотримання правил дорожнього руху. Зазвичай люди переходять вулиці тільки на зелений сигнал світлофора, навіть беручи участь у демонстрації протесту. На 10-мільйонну країну припадає 130 тисяч співробітників МВС.

Лариса САЄНКО, «День», Мінськ
Газета: