Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Києві показали фільм «Дім із башточкою»

Робота Єви Нейман — одна з небагатьох в українському кінематографі спроб показати драму окремої людини у Другій світовій війні
10 серпня, 2012 - 00:00
ДЕВ’ЯТИРІЧНИЙ ДМИТРО КОБЕЦЬКИЙ, ЯК І ГЕРОЙ, ЯКОГО ВІН ЗІГРАВ, ВИХОВАНЕЦЬ ІНТЕРНАТУ / ФОТО З САЙТА SVOBODANEWS.RU

8 серпня у столичному кінотеатрі «Оскар» відбувся прем’єрний показ фільму українського режисера Єви Нейман «Дім із башточкою» (оригінальна назва «Дом с башенкой»), який місяць тому здобув приз Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах (Чехія). Від 16 серпня в кінотеатрах країни розпочнеться прокат картини, зокрема, у столиці «Дім із башточкою» можна буде подивитися у кінотеатрах «Київ» та «Жовтень».

Робота Єви Нейман — це захоплююча психологічна драма у форматі чорно-білого кіно. За сценарієм стрічки, написаним на основі однойменного автобіографічного оповідання російського письменника Фрідріха Горенштейна, 8-річний хлопчик, повертаючись з евакуації додому узимку 1944 року, через хворобу матері змушений зійти з поїзда. У невідомому місті він невдовзі втрачає матір і шукає шлях додому, зустрічаючи на своєму шляху переважно психологічно та морально виснажених війною «черствих» людей. Наскрізним образом у стрічці постає будинок із вежею на привокзальній площі невідомого міста, який назавжди врізався у пам’ять дитини як місце втрати найдорожчої людини у світі.

«Я понад 10 років була під враженнями від оповідання Фрідріха Горенштейна «Дім із башточкою», перечитувала його ще і ще, — розповіла «Дню» режисер Єва Нейман після прем’єри стрічки. — Особисте знайомство з Фрідріхом Наумовичем, моє внутрішнє переосмислення його творчості спонукало максимально зберегти авторський дух оповідання. Для завершального уявлення про те, якою саме повинна бути картина, довго не вистачало головного героя. А потім ми знайшли 9-річного Дмитра Кобецького, який навчається в одному з одеських інтернатів. Глибина очей цієї дитини мене просто вразила».

Крім Дмитра Кобецького, у фільмі також зіграли українські та російські актори Альберт Філозов, Катерина Голубєва, Михайло Векслер, Віталій Лінецький та Марія Полицеймако. За фатальним збігом обставин Катерини Голубєвої, яка у стрічці «Дім із башточкою» зіграла помираючу матір хлопчика, через два місяці не стало.

«Дім із башточкою» знятий за гроші «1+1 PRODUCTION», зокрема, за рахунок інвестицій Ігоря Коломойського. «Ми створили хороше, як на мене, кіно і хочемо, щоб якомога більше глядачів його побачили. Передусім, в Україні. — зазначив під час презентації генеральний директор групи каналів «1+1», продюсер картини Олександр Ткаченко. Наступний крок — прокат стрічки в Росії та інших містах, адже «1+1 PRODUCTION» підписав угоду з одним із французьким дистриб’юторів щодо можливості світового прокату стрічки».

Вадим ЛУБЧАК, «День»
Газета: