Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Києві з розмахом відзначили День Росії Прагматизм і класика

14 червня, 2002 - 00:00

«Росія послідовно і твердо прагне відстоювати свої національні інтереси у відносинах із зовнішнім світом», — заявив у своїй промові Віктор Черномирдін. За його словами, Москва «виступає за неухильне зниження ролі чинника сили у міжнародних відносинах при одночасному зміцненні стратегічної та регіональної стабільності». Основним зовнішньополітичним пріоритетом Росії Віктор Черномирдін назвав розвиток дружніх зв’язків та всебічну інтеграцію з країнами СНД. «У своїх взаємовідносинах з партнерами по Співдружності Росія прагне діяти прагматично, беручи до уваги зустрічну відвертість і готовність партнерів враховувати наші інтереси», — сказав він, зазначивши, що «у нових історичних умовах Україна та Росія, як і раніше, йдуть рука в руку». За словами Віктора Черномирдіна, Росія «вельми зацікавлена у тому, щоб її стратегічний партнер розвивався динамічно, стабільно, передбачувано, щоб громадяни України жили багато та благополучно». Посол Росії зазначив, що стратегічні відносини між двома країнами «тільки починають наповнюватися». Зал Жовтневого палацу, в якому зібралися політична, ділова еліта України та культурний бомонд, зустрів оплесками слова Віктора Черномирдіна, який закінчив свій виступ цитатою із Тараса Шевченка, щоправда, російською: «Боритеся — поборете. Вам Бог помогает…». Така вже традиція в Києві, що ці слова в устах відомих політичних діячів інших країн сприймають по-особливому. Два роки тому на Михайлівській площі так само аплодували Біллу Клінтону, який вимовив їх, щоправда, українською.

Відгук у душах багатьох гостей знайшов і святковий концерт: Глінка, Чайковський і Мусоргський у виконанні Національного симфонічного оркестру України під керівництвом Володимира Сіренка та російського віолончеліста Дениса Шаповалова, конферанс у виконанні спеціально запрошеної Посольством Росії «зірки» ОРТ Катерини Андреєвої, нота бадьорої ностальгії від незаявленого у програмі Йосипа Кобзона. Щоб не втомлювати публіку переліком титулів, Катерина Андреєва перед виходом Кобзона представила його як народного артиста Росії та України, а після виступу — народного артиста СРСР. Йосип Давидович виконав, зокрема, пісню з нового альбому, записаного разом із Таїсією Повалій: «...сердцу все едино, Украина-ненька, матушка Россия». Щоправда, закінчив виступ Кобзон, все ж таки заспівавши «Одна єдина, моя ти рідна Україно».

Після закінчення прийому гостям роздали пам’ятні подарунки — фоліант зібрання творів Миколи Васильовича Гоголя з вступними статтями Леоніда Кучми і Віктора Черномирдіна.

Варвара ЖЛУКТЕНКО, фото Миколи ЛАЗАРЕНКА, «День»
Газета: