Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Києві зацвіла 200-річна пальма

4 лютого, 2000 - 00:00

Днями в Києві сталася невеличка сенсація: в Київському ботанічному саду ім. академіка Фоміна зацвіла одна з найстаріших в Європі 26-метрова пальма — лівінстона південна. На її батьківщині, в Австралії, зараз весна, і рослина не зраджує своєму внутрішньому годиннику, повідомили «Дню» в інформаційному центрі «Зелене досьє».

Заступник директора Київського ботанічного саду ім. академіка Фоміна Анатолій Зарубенко підтвердив цю інформацію і додав, що лівінстона південна на сьогодні цвіте в оранжерії, проте є не єдиною гордістю ботсаду. Загалом тут нараховується понад 8 тисяч рослин з усього світу, з яких понад 4 тис. становлять тропічні та субтропічні види, кактуси, рідкісні та зникаючі види. У Києві «прописалася» американська слонова пальма, яку на її батьківщині задля солодкого соку винищили. Є представники спорових та голонасінних рослин — сучасників динозаврів. Одній із них — саговнику енцефалартусу колючому понад 250 років.

За словами Анатолія Устиновича, ботсад, що пережив революцію, громадянську та Велику Вітчизняну війни, сьогодні перебуває в умовах «виживання». Цікаво, що під час останньої світової війни, коли ботсади Москви, Санкт- Петербурга та європейських міст дуже постраждали, його не лише обминули бомбардування — завдяки власній невеличкій котельні, жодна рослина в ньому не загинула від холоду. Фашисти, розраховуючи зберегти унікальні колекції рослин для себе, навіть виплачували гроші людям, які доглядали оранжереї під час окупації.

У нинішні мирні часи про це лише згадують. Адже ботанічний сад обігрівається міською ТЕЦ, і ця система опалення не ремонтувалася вже близько 20 років. У працівників оранжерей така ситуація викликає певне занепокоєння: якщо опалення з якихось причин відключиться, приміщення дуже швидко охолонуть і рослини вимерзнуть.

Віктор ВОРОНЮК, «День»
Газета: