Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Києві з’явиться ще один міст

16 липня, 2004 - 00:00

Учора міністр транспорту Георгій Кирпа урочисто відкрив будівництво двох нових взаємопов’язаних транспортних об’єктів — залізнично-автомобільний міст і вокзальний комплекс. Міст, під опори якого вже бурять палі, перекинеться через Дніпро на ділянці Київ-Московський — Дарниця, поряд зі старим залізничним мостом. Останній потребує капітального ремонту, і саме будівництво нового мостового переходу зробить цей капітальний ремонт можливим. Як відзначив Георгій Кирпа, одного залізничного сполучення через Дніпро Києву замало, тому потреба у новому та капітальному ремонті старого — дуже велика. Автомобільні крила, для яких також знайдеться місце на новому мосту, за словами Георгія Кирпи, є подарунком киянам. Міністр транспорту признався, що хід «мостових» робіт поки що не викликає у нього задоволення, але у майбутньому причини для невдоволення мають зникнути: «Існують дуже цікаві проекти, за достатнього фінансування ми проведемо тендер і збудуємо красивий і практичний міст».

Вокзал також буде незвичайним. Ходять чутки, що він стане одним з найкрасивіших і найсучасніших у Європі. Георгій Миколайович чуток не спростував, сказавши тільки, що потрібно будувати щось дійсно нове. На вокзалі у Дарниці буде збудовано ще три перонні тунелі й один тунель для проходу на другий бік станції.

Загалом же на будівництво мостового переходу планується витратити чотири мільярди гривень. Довжина мосту становитиме 1,1 км, і важитиме він 26 тис. тонн.

Оскільки два об’єкти необхідно здати одночасно, до будівництва моста мають намір залучати іноземні інвестиції — $700 млн. у Deutsche Bank. Половина з цих коштів очікується уже до Дня незалежності 24 серпня, а друга половина має надійти в Україну у листопаді і буде направлена на придбання конструкцій. Загальна вартість усіх споруд вокзального комплексу на станції Дарниця становитиме близько 750 мільйонів гривень. Новий вокзал покликаний прийняти на себе частину пасажирів і поїздів з переповненого Києва-Пасажирського. Як планується, між цими двома станціями буде організовано міське перевезення залізничним транспортом.

Вікторія ГЕРАСИМЧУК
Газета: