Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Краснодоні шахтарі спалили опудало "кровопивці"

20 червня, 1997 - 00:00

Увечері 18 червня у Краснодоні Луганської області відбулася шахтарська акція протесту, в якій узяли участь щонайменше дві тисячі чоловік. Гірники й жителі міста влаштували факельний похід із зупинками біля міськвиконкому та адмінбудови державної холдингової компанії "Краснодонвугілля". А також спалили опудало символічного "кровопивці". Це було зроблено всупереч рішенню Краснодонського міського суду ("День", № 104), який 17 червня, посилаючись на небезпеку виникнення пожежі, своїм рішенням заборонив шахтарям влаштовувати факельний похід та спалення опудала.

Як заявили ініціатори акції - комітет Незалежної профспілки гірників шахти імені Баракова, - відповідальність за акцію вони беруть на себе і вважають винними у порушенні законів та Конституції України не трудящих, а тих, котрі розвалили економіку і не забезпечують виплати зарплатні.

Опудало "кровопивці" запалало біля адмінбудови державної холдингової компанії "Краснодонвугілля". Учасники акції "кровопивцю" персоніфікували кожен на свій розсуд. На Луганщині це була перша акція протесту, влаштована у такій формі. Що стосується вимог, то вони залишаються незмінними: погашення заборгованості щодо зарплатні (на шахтах Краснодона - за 8 - 10 місяців) і виконання чиновниками положень Конституції та законодавства про працю. Політичні гасла у Краснодоні не лунали, але у своїх виступах гірники відверто висловлювали незадоволення діями органів влади усіх рівнів.

Під час мітингу його ініціатори також заявили, що цими днями на шахті імені Баракова розглядатиметься питання про початок страйку. Пролунав і заклик до міського загального страйку, якщо ця шахта зупинить роботу.

Керівництво Луганської облдержадміністрації відреагувало на останні події зверненням до шахтарів, у якому просить їх "проявити терпіння, витримку й мужність". Ці суто ідеологічні заклики гірники не сприймають уже давно. А на Луганщині готуються нові акції протесту...

Сергій ШТАНЬКО, "День"
Газета: