Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У ПАРЄ вітають рішення українського суду щодо Голодомору

Ольга ГЕРАСИМ'ЮК: Голос голови політичного комітету додасть нам сили для досягнення нашої мети
20 січня, 2010 - 00:00

Президент Політичного комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Горан Ліндблад привітав рішення українського суду про засудження Голодомору. «Будь-які рішення судів важливі. Ця справа є дуже важливою, коли суд України засудив Голодомор», — цитує УНІАН слова президента Політичного комітету ПАРЄ Ліндблада, який відзначив, що Голодомор був штучно створений комуністичним режимом. «Був голод і в інших частинах Радянського Союзу, теж місцями штучний, проте це не йде в жодне порівняння з Голодомором, коли така велика кількість людей була вбита, коли людям постійно відмовляли в користуванні продовольством, украденим у селян, яких називали «кулаками», — сказав він. Нагадаємо, 13 січня ц.р. Апеляційний суд м. Києва визнав керівників більшовицького тоталітарного режиму винними в геноциді в Україні в 1932 — 1933 рр.

При цьому суддя Апеляційного суду Києва Віктор Скавронік звернув увагу на три моменти: «Я прочитав усі матеріали справи, і таких злочинів ще не було, це перше. Дана кримінальна справа має суто правовий вимір. Я уникав будь-яких політичних спекуляцій, це друге. Мені здається, що жертви й народ давно чекали судового рішення, це третє».

КОМЕНТАР

Ольга ГЕРАСИМ'ЮК, член парламентської делегації України в ПАРЄ:

— Позиція Горана Ліндблада дуже важлива. Це людина, яка в 2006 році в ПАРЄ з великим успіхом захистила доповідь про необхідність міжнародного засудження злочинів тоталітарних режимів. Це славетна доповідь, до якої тоді, до речі, не змогли внести тему Голодомору, бо її заблокували. І, відповідно, пан Ліндблад солідарний з нами у нашому намаганні все ж таки вимагати засудження цього злочину і домогтися схвалення доповіді та резолюції, якомога наближеної до нашого формулювання.

Ця людина представляє тих європейців, які, між іншим, в ті ж 30-ті роки не мовчали, знаючи правду, і тих європейців, які сьогодні в дуже складний період геополітичного переділу світу, також подають свій голос за засудження злочинів тоталітарних режимів. Тому його вітання є дуже важливим. Я сподіваюсь, що його голос як голови політичного комітету ПАРЄ, безперечно, додасть нам сили і потуги для досягнення нашої мети.

Слід відзначити, що доповідь готується в політичному комітеті. Тому комітет буде підтримувати доповідь і відповідну резолюцію. А голова комітету не має права впливати на хід подій. Пан Ліндблад висловив особисту позицію як автор доповіді щодо необхідності засудження тоталітарних режимів і як поборник взагалі цього руху. Він наполягає на тому, щоб усі без винятку злочини тоталітарного комуністичного режиму були виявлені та засуджені.

Микола СІРУК, «День»
Газета: