Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У школах вводять моду на здоров’я

31 серпня, 2002 - 00:00

У переважній більшості загальноосвітніх шкіл і професійно-технічних навчальних закладiв новий навчальний рік почнеться 2 вересня (наприклад, у столиці тільки чотири школи вирішили не відступати від традиції і провести День знань 1 вересня). Та зате в усіх без винятку школах темою першого уроку стане «Здоров’я дітей — здоров’я нації». Це цілком новий поворот. Раніше такі уроки присвячували «високим» і досить абстрактним темам — любові до Батьківщини, значущості знань у житті людини... А тепер навчання розпочнеться з розмови про кожну конкретну дитину, від здоров’я якої залежить благополуччя всієї нації. Йтиметься про здоров’я не тільки в значенні відсутності хвороб, а значно ширше — як про стан фізичного, духовного і соціального благополуччя.

Щороку в Україні спостерігається погіршення здоров’я дітей, 90% випускників шкіл мають ті чи інші відхилення. Як стверджують фахівці, самопочуття людини на 51% залежить від способу життя, на 17—20% — від спадковості, на 20% — від стану навколишнього середовища і тільки на 8—9% — від системи охорони здоров’я. У наш час вживання спиртного і паління стало патологічно необхідним атрибутом проведення часу молоддю. Палить кожен п’ятий п’ятикласник, майже половина восьмикласників і близько 60% випускників шкіл. У великих містах третина підлітків характеризується ранньою алкоголізацією. Протягом останніх років кількість осіб, які незаконно вживають наркотичні засоби і психотропні речовини, в Україні збільшилася вдвічі і в 2001 році становила понад сто тисяч чоловік, серед яких 68% молоді у віці до 30 років, а неповнолітніх серед них майже п’ять із половиною тисяч.

Згідно з інформацією МВС України, протягом минулого року за незаконні дії з наркотиками до кримінальної відповідальності притягнули понад 18 тисяч осіб у віці до 29 років, у тому числі 976 неповнолітніх, серед яких 117 учнів загальноосвітніх шкіл, 280 — ПТУ, 330 — студентів вищих навчальних закладів. Серед школярів переважає незаконне вживання марихуани, до середовища студентської молоді проникають психотропні речовини, а серед учнів ПТУ поширене ін’єкційне використання опію, ефедрину і первентину.

Міністерство освіти і науки України обіцяє, що особливістю нового навчального року в нашій країні буде орієнтація на формування навичок безпечної поведінки, збереження і зміцнення здоров’я учнів. Близько десяти державних програм спрямовані на пропаганду здорового способу життя дітей і молоді.

Людмила РЯБОКОНЬ, «День»
Газета: