Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У зоні турбулентності

Економічні проблеми — загроза соціальному миру
28 листопада, 2008 - 00:00

У середу уряд України не зміг затвердити змінені макропоказники бюджету на 2009 рік. Хлопчиком для побиття назвали Мінекономіки, яке нібито несерйозно підійшло до їхнього формування. І дійсно, прогноз виглядає дещо дикувато — темпи зростання ВВП у ньому знижені порівняно з прогнозом для нинішнього року на 5%. Деякі експерти, навіть не вдаючись у суть справи, вважають такий прогноз шкідливим (Міжнародний валютний фонд прогнозує зниження українського ВВП лише на 3%). Засудив його й заступник глави секретаріату Президента Олександр Шлапак. А перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов пояснив. На його думку, суть у дуже швидкій зміні економічної динаміки, що нагадує ситуацію в «зоні турбулентності». Хто хоч раз літав пасажирськими літаками радянського виробництва й потрапляв у повітряні ями, тому це дуже неприємне фізичне явище добре знайоме.

Аналогія, запропонована Турчиновим, не виглядає перебільшенням. 2009 рік буде для країни дуже нелегким. І тим паче її бюджет має бути реальним, інакше ситуація може стати абсолютно непрогнозованою й некерованою. Тож прогноз основних показників для бюджетних розрахунків є просто необхідним. За словами віце-прем’єра, сьогодні виникають труднощі з визначенням показників ВВП, інфляції, курсу гривні й платіжного балансу. Виглядає так, що Мінекономіки доведеться покінчити з самодіяльністю й незалежністю й узяти за основу всіх прогнозованих показників відповідні дані, запропоновані Україні міжнародними фінансистами.

Проте, знаючи, як швидко іноді спливає час, ми можемо втішитися: 2010 року, за прогнозом того ж таки МВФ і Світового банку, економіка України знову почне зростати, а з 2011 року навіть кардинально поліпшиться. Темпи її зростання становитимуть 5,5—6%, а інфляція знизиться до 5—7%.

Але всього цього можна чекати не раніше, ніж через рік. А поки що в Україні знову затримують зарплату (сума вже перевищила мільярд гривень), а подекуди (Дніпропетровська область) частково видають її у вигляді продуктів, що можна вважати спробою відродження знищеного й забороненого бартеру. Одночасно зростає рівень безробіття. І нічого поки що не чути про плани уряду щодо стимулювання створення нових робочих місць... Домовленості (типу «ти мені — я тобі») про підтримку окремих провідних галузей промисловості можна не сприймати надто серйозно. Глава ради Нацбанку України Петро Порошенко заявляє, що в умовах економічної кризи держава має «припинити розмови про фінансово-бюджетну підтримку тієї чи іншої галузі економіки країни». Банкір і промисловець усвідомлює, що цей захід сприймуть як непопулярний. Проте він наполягає, що це вкрай необхідно для подолання наслідків кризи.

Порада, як виявляється, неоднозначна. Але Порошенко дає уряду ще одну: створити фінансові резерви для забезпечення своєчасних виплат зарплат і пенсій. То чи не краще підтримувати галузі, що завдяки цьому зможуть випускати продукцію, наповнювати бюджет і самостійно платити зарплату...

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: