Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Убивцю редактора "Вечірньої Одеси" бачили. Але не знайшли...

12 серпня, 1997 - 00:00

Резонансне вбивство Бориса Дерев'янка - у центрі уваги одеситів. Правоохоронні органи продовжують пошуки кілера.

Восьмий поверх видавництва "Чорномор'я". Коридори "Вечірки". Із приймальні виходить хлопець у сірій куртці з кобурою на ремені. Він та його колеги проглядають архів редактора "Вечірньої Одеси" - сподіваються знайти "ниточку" до причини пострілу біля будинку 51, що на вулиці Академіка Філатова.

...Обіцяної прес-конференції не було. Правоохоронні органи працюють. Опитування показало, що з місця пострілу йшов у глибину дворів якийсь хлопець. Опис ймовірного вбивці опубліковано у місцевих газетах і кілька разів оголошено в інформаційних програмах міського телебачення. Обіцяно нагороду тому, хто виведе на слід кілера - п'ять тисяч гривень. Може, спрацює, як у нещодавно розкритій справі про розстріл у барі, що в Суворовському районі?

Версій убивства вистачає. Хтось нагадує про постійну опозицію газети та її редактора до міської влади, інші ведуть у бік економіки. Але міліція і прокуратура відпрацьовує всі можливі й абсурдні припущення, бо в убивстві на замовлення найголовніше - знати мотиви.

Журналісти обласних та міських засобів масової інформації створили бригаду з підготовки випуску "ЗАГАЛЬНОЇ ГАЗЕТИ". Її вихід планується наступного тижня. Шок від пострілів на вулиці Академіка Філатова - великий. Хтось із моїх колег гірко зазначив: "Розстріляли цілу епоху...".

Коли верстався номер

На першій зустрічі з журналістами, що за трагічною іронією долі збіглася з убивством відомого одеського журналіста Д. Дерев'янка редактора "Вечірньої Одеси", виконуючий обов'язки генерального прокурора Олег Литвак заявив, що його відомством розпочаті комплексні оперативно­слідчі дії.

Створена указом Президента спеціальна слідча група ще в понеділок розпочала свою роботу. В Одесі зараз знаходяться заступник міністра внутрішніх справ П. Мельников та начальник кримінальної поліції цього ж відомства. "Зараз, ­ повідомив О. Литвак, ­ відпрацьовуються три основні версії вбивства, пов'язані з журналістською та депутатською діяльністю редактора "Вечірньої Одеси" та вбивство через неприязні стосунки.

Проте знайомі вбитого схиляються до ще одного припущення, натякаючи на непрості стосунки, що склалися у Д. Дерев'янка з одеською міськрадою. Цей факт Олег Литвак коментувати відмовився, зауваживши, що поки що не володіє достатньою інформацією щодо перебігу слідства. До речі, минулого року було зареєстровано 47 випадків створення перешкод у роботі журналістів. І, на жаль, у цій статистиці Одеса - на першому місці.

Факт убивства відомого журналіста схвилював не лише українську громадськість. Зокрема, американський комітет захисту журналістів висловив свій протест з огляду на незахищеність працівників цієї професії в Україні, заявивши що такий стан речей не лише суперечить міжнародним зобов'язанням України, реально загрожує свободі слова, а й дискредитує роботу як центральних, так і місцевих органів влади, для яких захист прав журналіста має бути основним обов'язком.

Беручи на увагу погіршення ситуації та відсутність необхідного законодавства щодо захисту журналістів, Олег Литвак наголосив, що Генеральна прокуратура готова вже зараз відгукнутися на будь-які заяви працівників ЗМІ щодо спроб створити перешкоди в їх професійній діяльності.

Оксана ПАНЧЕНКО, "День"

Ігор РОЗОВ, "День"
Газета: