Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

УЄФА вимагає прозорості бухгалтерії футбольних клубів

8 листопада, 2000 - 00:00

Вітчизняній традиції скромно мовчати про футбольні гроші незабаром буде покладено край. Європейський футбольний союз (УЄФА) вимагає тепер, аби всі професійні клуби всіх європейських країн пройшли ліцензування, яке, поряд з іншим, передбачає відкритість і прозорість бухгалтерії футбольних клубів. Тобто будь- хто зможе незабаром через сайт УЄФА дізнатися про те, скільки грошей заробила і на що витратила, скажімо, тернопільська «Нива». Результати можуть бути найнесподіванішими. Футбольний клуб, який не зможе підтвердити свою фінансову спроможність офіційними бухгалтерськими документами, навряд чи буде проліцензований УЄФА. Може бути інша ситуація, коли вказані в документах наших ФК суми будуть настільки мізерними, що українським футболістам будуть всією Європою збирати на бідність. У такому випадку, щоправда, благодійники можуть бути неприємно здивовані, коли побачать у низькозарплатних українських футболістів шикарні авто та інші атрибути нормального добробуту.

Запитань з цього приводу може виникнути безліч. Може й добре, що УЄФА підштовхує нас до того, що ми давно мали б зробити самі. Щоб не дивувались любителі футболу раптовій міграції футболістів із команди в команду, а знали, що конкретний клуб конкретно не заробив їм на зарплату. Не виключено, що дізнавшись про реальні джерела фінансування наших футбольних «професіоналів» широкі маси глядачів змінять своє ставлення до окремих футболістів, тренерів, президентів клубів. Хтось здобуде заслужену повагу, а хтось вже не зможе прикриватися пустопорожніми балачками. Діалог між глядачем і футбольними командами, коли всі знатимуть об’єктивну картину фінансового стану нашого футболу, нарешті стане обгрунтованим. Діалог такий дуже потрібен. Бо справжня матеріальна підтримка футболу йде у всьому світі саме від глядачів, які купують квитки на ігри, споживають рекламу на стадіонах і під час телетрансляцій, платять за право дивитися футбол на платних телеканалах, купують клубну символіку і сувеніри. Так має бути, але поки що не є у нас. Може УЄФА нам у цьому допоможе?

Сподіваємось, що після виступу наших провідних клубів в останніх матчах Ліги чемпіонів, їхні керівники висловлять свою думку з приводу запропонованого міжнародного ліцензування українських футбольних клубів із прозорою бухгалтерією. Поки що лише «Динамо» і «Шахтар» визнаються в Україні насправді фінансово стабільними клубами. А таких клубів має бути набагато більше.

Микола НЕСЕНЮК
Газета: