Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Україна очима колишніх співгромадян

23 серпня, 1997 - 00:00

Напередодні Дня незалежності газета "День" провела невелике бліц-опитування, звернувшись за випадковими телефонними номерами до жителів столиць кількох нових держав, ровесників України. Кожному, хто відповів на телефонний дзвінок, було поставлено три запитання:

1. Чи знаєте Ви, хто нині Президент незалежної України?

2. Ваше ставлення до сьогоденної України?

3. Хто Ви за фахом та скільки Вам років?

Нижче Ви знайдете отримані відповіді, хоча деякі респонденти розповідали радше про свої проблеми, а не про ставлення до наших.

МІНСЬК

1. Аякже! Президент Кучма.

2. Ви маєте успіхи хоча б у зовнішній політиці, а в нас скрізь однаково - що зовні, що всередині. Такий нам попався президент, хоча звинувачувати нікого, - бачили очі, що купували! Здоров'я вашому президентові!

3. Домогосподарка, 38 років.

ТАЛЛІНН

1. Не те що забув - ніколи й не знав.

2. Вважаю, що ваші справи йдуть набагато краще, ніж у Білорусії. Проти українців естонці нічого не мають, хоча нам важко розрізняти росіян і українців: усі вони розмовляють російською. Чув, що нині в Таллінні відкривається перша школа для дітей-українців. Вам буде приємно про це дізнатися.

3. Інженер, 29 років.

ТБІЛІСІ

1. Леонід Кучма, звичайно, за кого Ви мене маєте?

2. Вірю, що Україна має історичне майбутнє. Українців люблю і поважаю. Невже ж таких людей здолає економіка? Ми ще будемо разом бенкетувати за розкішним столом!

3. Заступник голови кримінального розшуку МВС, 59 років.

ЄРЕВАН

1. Прізвища не пам'ятаю. Пригадую, що маєте вже другого президента з тим же іменем - Леоніда ІІ.

2. Знаю, як вам важко і розумію деякі причини, але дивуюся: з таким багатством і в таких злиднях! Ми всі живемо в часи жахливих парадоксів, а може - біблійних кар єгипетських. То було, однак, напередодні Виходу, що подає надію.

3. Театральна прибиральниця, колись актриса, 55 років.

КИШИНІВ

1. Звичайно, знаю: Леонід Кравчук.

2. Бензин у вас дешевший, а хліб - у нас. До українців ставився б найкраще, якби не порядки на митниці. Це якийсь жах! Мало того, що кілометрові черги, так ще треба класти данину в кожну кишеню кожного митника. А скільки товару гине!

3. Комерсант, торгую овочами та фруктами. 35 років.

АЛМАТИ

1. Я точно знаю, хто у вас президент, але зараз не можу пригадати його прізвища.

2. Ніколи не бачив жодної української газети. А з московських газет знаю, що зараз ви живете погано, тяжко, як і ми. І що росіян там переслідують, як і тут. Нехай усім буде краще!

3. Лікар, 50 років.

ДУШАНБЕ

1. У вас є президент? Не чув про нього.

2. Щаслива та країна, де не йде громадянська війна. Усі інші негоди - то таке несуттєве. А нас може врятувати один усемогутній Аллах!

3. Працюю в мечеті, 60 років.

МОСКВА

1. Леонід Макарович Кучма, російськомовний.

2. Завжди поважав українців, маю багато колег і друзів в Україні. Але куди вона рулює сьогодні? Ну, я розумію, простий народ, села можуть виступати за незалежність, бо вони уявлення не мають про діалектику історії. Але ж інтелігенція зобов'язана розуміти, що до чого! Відрив від Росії - то шлях у нікуди. І який удар по спільним науковим розробкам!

3. Учений-астрофізик, 50 років.

Опитування провела Клара ГУДЗИК, "День"

Газета: