Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Україна повинна зайняти законне місце в Європі,

вважає президент США
28 березня, 2008 - 00:00
ДЖОРДЖ БУШ ПІДТРИМУЄ ПРАГНЕННЯ УКРАЇНИ ВСТУПИТИ В НАТО / ФОТО РЕЙТЕР

Американський президент Джордж Буш вважає, що НАТО виграє від вступу України та Грузії в Альянс. Про це повідомив радник президента США з національної безпеки Стівен Хедлі. За словами Хедлі, «Альянс простягне руку Грузії й Україні та ясно заявить, що НАТО відкрите для всіх демократій у Європі, які відповідають стандартам членства». Він зазначив, що Буш «підтримує прагнення українців домогтися того, щоб їхня країна зайняла своє законне місце в Європі, в тому числі у трансатлантичних інститутах». Лондон поділяє точку зору Вашингтона, щоб Україна та Грузія якнайшвидше стали членами НАТО. Крім того, днями десять країн-членів Північноатлантичного альянсу звернулися з проханням надати Україні план дій щодо членства в НАТО.

Помічник Президента США проінформував, що дорогою до Бухареста Буш відвідає Київ, аби «віддати належне українцям за демократичну трансформацію, яку переживає країна з часу помаранчевої революції 2004 року».

Як відомо, низка країн-старожилів Європейського Cоюзу виступає проти надання Україні та Грузії плану дій на саміті в Бухаресті. А вчора до Німеччини, Франції, Бельгії та Люксембургу приєдналася ще одна країна — Нідерланди. Про це заявив у голландському парламенті міністр закордонних справ Нідерландів Максім Ферхахен. При цьому він зазначив, що не є принциповим противником прийняття в Альянс цих колишніх радянських республік. Але, за його словами, для цього треба буде обрати відповідний час. Голландський міністр вважає, що запрошення України та Грузії в НАТО можна відкласти, наприклад, на рік, а тим часом розглянути можливості вільніших форм співпраці між цими країнами та Північноатлантичним альянсом.

На саміті НАТО 2—4 квітня в Бухаресті очікується близько 60 глав держав і урядів. Саміт проходитиме в кількох форматах: відбудуться засідання Ради Альянсу, Ради євроатлантичного партнерства, Ради Росії — НАТО, Комісії України — НАТО, а також окреме засідання стосовно Афганістану.

Тим часом, згідно з повідомленнями ЗМІ, Вища рада безпеки Румунії підвищила напередодні ступінь терористичної загрози в період проведення саміту в Бухаресті з «голубої» до «жовтої». Це означає, що румунська влада відтепер вважає теракти «можливими». У забезпеченні безпеки учасників саміту НАТО, який обіцяє стати найбільш представницьким в історії Альянсу, задіяні понад 23 тисячі румунських пожежників, поліцейських і співробітників служб безпеки .

Аліна ПОПКОВА, «День»
Газета: