Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Українські рукавички носить навіть поліція Скотланд Ярду

Ринок систем і засобів безпеки — в очікуванні розквіту
27 жовтня, 2000 - 00:00

П’ята національна виставка «Безпека-2000» (поспішайте побачити до 29 жовтня в Національному комплексі «Експоцентр України») вселяє оптимізм — в країні досить систем і засобів захисту й охорони, а коли так, то, значить, є що охороняти? Понад 70 підприємств і організацій продемонстрували на виставці, яку організували МВС і СБУ України, Державна митниця і НАН України, останні досягнення в галузі охоронних систем, пожежної безпеки, систем захисту інформації, антитероризму, а також охоронних послуг і особистої безпеки.

Особливість нинішньої виставки, зі слів президента компанії «Евроіндекс» (співорганізатора виставки) Валерія Пекаря, в тому, що безліч експонентів, котрі працюють у сфері забезпечення безпеки, вперше було зібрано під один дах. За словами В.Пекаря, як тільки в країні виникнуть ознаки економічного відродження, всі галузі безпеки чекає стрімкий розквіт. Поки що ж більшості підприємств і установ, не кажучи вже про рядового споживача, доводиться заощаджувати на безпеці. Особлива тема, на думку В.Пекаря, — інформаційна безпека, зокрема, охорона персональних даних громадян, що зберігаються в поліклініці, відділі кадрів, МВС, паспортному столі, загсі. Спеціальні держструктури, завірив він, уже працюють над захистом «корисної» для правопорушників інформації.

Немає грізнішої зброї, ніж та, що використовується в інформаційній війні, а «витівки» хакерів порівняні із застосуванням ядерної зброї, вважає заступник голови СБУ України, керівник Департаменту спеціальних телекомунікаційний систем і захисту інформації Григорій Лазарев. Як приклад він навів випадки з вірусами, запущеними через Інтернет до інформаційних систем, збитки від яких обійшлися потерпілим державам у десятки млрд. доларів. Цим напрямком захисту займаються спеціальні підрозділи. Однак розвиток, вдосконалення розробок із захисту безпеки та їх впровадження стримує, за словами Г. Лазарева, низька платоспроможність потенційних замовників охоронного обладнання.

Іншу особливість відзначив головний фахівець інституту проблем матеріалознавства АН України ім. Францевича Леонід Вишневський. Як і вся вітчизняна наука, підкреслив він, інститут стикається з проблемою обмеженого фінансування і, як наслідок, складностями пошукових робіт, і вирішує їх, зокрема, шляхом співпраці з комерційними фірмами. Потім представник інституту гордо продемонстрував унікальні розробки вчених — зовні звичайні рукавички, джемпери, куртки, які надійно захищають від «чинника, що ріже-коле», тобто ножа бандита, та інший броньований одяг, який куля не бере. Партію «швейних» виробів, котрі сподобалися», з його слів, закупила поліція Скотланд Ярду.

ДО РЕЧІ

Державний ощадний банк України реалізував комплекс заходів щодо забезпечення підвищеної захищеності своєї комп’ютерної мережі від навмисного або випадкового деструктивного електромагнітного впливу, повідомили «Дню» у прес-службі цієї установи.

Як засвідчують фахівці, сучасні технологічні засоби деструктивного електромагнітного впливу є по суті електромагнітною зброєю, здатною дистанційно й без зайвого шуму вразити практично будь-яку систему безпеки. Не випадково цю зброю називають «електромагнітною бомбою». В Ощадбанку цю проблему вирішено за допомогою екранної камери, обладнаної найсучаснішими системами безпеки, які надійно захищають сервери від електромагнітного тероризму, несанкціонованого доступу, стихійного лиха, пожежі.

Олександр ФАНДЄЄВ, «День»
Газета: