Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Українські сфери з писанок подорожують світом

У Музеї-театрі Сальвадора Далі проходить персональна виставка інсталяцій Оксани Мась
13 серпня, 2010 - 00:00
ФОТО ІЗ ОСОБИСТОГО АРХІВУ ОКСАНИ МАСЬ

Експозиція складається з чотирьох сфер діаметром 2,5 метра, викладених мозаїкою з українських писанок, розписаних вручну («Геометрична», «Осіння ріка», «Білий лимон» і «Синій кіт»). Сфери є логічним продовженням робіт художниці з серії «Гелій 3». Нагадаємо, що цей масштабний проект бере початок з мозаїчного панно із зображенням погляду Діви Марії, яке Оксана Мась подарувала Національному архітектурно-історичному заповіднику «Софія Київська» на Різдво 2010 року.

— Виставка моїх робіт у будинку-музеї Сальвадора Далі відбулася завдяки сприянню Карлоса Касамори, президента фонду Касамора, і галереї Тетяни Курочкиної (Барселона, Іспанія), а також ЮНЕСКО, — розповіла Оксана Мась. — Представників цієї знаменитої всесвітньої організації спочатку зацікавило моє панно Діви Марії для «Софії Київської». Ми зустрілися в Барселоні, й вони замовили мені виготовлення аналогічного панно із зображенням святого покровителя Каталонії із знаменитої фрески Пантократора з церкви Сан-Клементе (XII ст.). Окрім цього, представники ЮНЕСКО максимально підтримали зі свого боку ідею розміщення моїх сфер перед будинком-музеєм Сальвадора Далі.

На монтаж і установку сфер у Фігерасі пішло два дні. «Коли сфери були повністю готові, я раптом зловила себе на думці: як же органічно вони виглядають у ландшафті настільки культового місця — музею Далі! Воістину говорять, що в цьому світі немає нічого неможливого: те, про що вчора ти навіть і мріяти не наважувався, сьогодні стає реальністю, — підкреслює художниця. — Цей проект інтернаціональний, і він доводить, що сучасне українське мистецтво органічно вписується в світове художнє середовище і може претендувати на гідне місце в світовій культурі».

Виставка у Фігерасі (Іспанія) триватиме до початку осені. Потім сфери переїдуть до фонду Касамора і пробудуть там у галереї протягом місяця. Після цього їхня подорож світом продовжиться. Окрім сфер із Фігераса, світом подорожуватимуть також інші — всього виготовлено 16 сфер. Вже є домовленості з Вашингтоном, Нью-Йорком і Маямі, планується, що з вересня по грудень у цих містах роботи Оксани Мась також будуть виставлені на загальний огляд.

Катерина ВАСИЛЬЄВА
Газета: