Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Український павільйон потрапив до трійки топ-подій на бієнале-2007

9 червня, 2007 - 00:00

Позавчора ввечері в самому центрі Венеції в старовинному Палаццо Пападополі (див. Фото) відкрився Український павільйон на 52 Міжнародній виставці сучасного мистецтва «Венеційське бієнале». Експозиція «Поема про внутрішнє море» подала роботи вісьмох художників з України, Німеччини та США — Сергія Браткова, Олександра Гнилицького, Лесі Заєць, Бориса Михайлова, Сем Тейлор-Вуд, Марка Тітчнера, Юргена Теллера і Дизайну. «Для виставки вони підготували роботи, які демонструють виразне наочне тлумачення сучасної України» — повідомляє прес- служба РinchukArtCentre, який нинішнього року представляє нашу країну у Венеції. Ще напередодні британські експерти назвали український павільйон однією з найочікуваніших подій бієнале, в якому бере участь 77 країн. І ось у день відкриття віце- прем’єр і міністр культури Італії Франческо Рутеллі висловив думку, що експозиція «Поема про внутрішнє море», презентована Центром сучасного мистецтва PinchukArtCentre, є однією з трьох топ-подій Венеційського бієнале-2007.

Віктор Пінчук, фундатор Центру сучасного мистецтва PinchukArtCentre однією з головних цілей участі України в нинішньому бієнале вважає популяризацію України в світі. «Світ повинен знати про Україну більше. Нам не треба закриватись у нашому географічному просторі, треба ділитися з усім світом, ділитися кращим із того, що ми маємо і що ми створили», — наголосив Віктор Пінчук.

Президент Академії мистецтв України Андрій Чебикін, у промові на відкритті українського павільйону, зазначив, що проект участі України у Венеційському бієнале 2007 року «об’єднав державну підтримку з приватною ініціативою, і це надзвичайно позитивний факт, який сприятиме розвитку сучасного мистецтва в Україні». Коментуючи експозицію «Поема про внутрішнє море», президент Академії мистецтв сказав: «Цією виставкою ми не поставили запитання, а відповіли на нього — чітко й красномовно. Ми — українці! Що ще?»

У Венеції перебуває наш кореспондент Дмитро Десятерик. Тож усі подробиці про роботу Українського павільйону і про 52 бієнале — читайте в «Дні».

Газета: