Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Усі — з пляжу...

Столична влада планує приватизувати тисячу гектарів набережних Дніпра та озер
17 квітня, 2009 - 00:00
ФОТО МИХАЙЛА МАРКІВА

Купальний сезон у Києві ще не встиг розпочатися, а на ньому київська влада вже хоче поставити крапку, зокрема для тих, хто розраховує, як і раніше, купатися безкоштовно: 7 квітня Київська міська держадміністрація видала розпорядження про будівництво розважальних комплексів на озері Вербне, яке є природнім заказником, на території Міністерських озер, Оболонській набережній, у пляжних секторах острова Труханів, Венеціанської протоки, зокрема на пляжі «Венеція» та «Дитячому», де є пляж для інвалідів, а також на берегах Русанівської протоки. Також КМДА звільнила весь персонал, що обслуговував 27 київських пляжів.

— Проблему ліквідації київських міських пляжів ми підняли ще 2 квітня, — зазначив голова Київської міської організації «Товариство охорони природи» Микола Щепець. — Наступного дня виконуючий обов’язки голови КМДА Анатолій Голубченко заявив, що ніяких реструктуризацій та знищень пляжів немає і не буде, і він з цим розбереться особисто. Замість цього 7 квітня ми отримали від мерії розпорядження про проведення конкурсів та залучення інвесторів для реалізації інвестиційних проектів. Мова йде не про розвиток зелених зон чи баз відпочинку, а про будівництво розважальних комплексів майже на тисячі гектарів пляжних господарств Києва. Впродовж березня приватні фірми провели рейдерський захват трьох озер і трьох пляжів. А комунальне підприємство «Плесо», яке повинне готувати пляжі до літнього сезону, звільнила весь обслуговуючий персонал і вже подала списки звільнених до Центру зайнятості. Незважаючи на нещодавні заяви керівників міста про відкриття пляжів та їхню повну готовність, жодних дій адміністрація «Плеса» для цього не здійснює: не проводяться роботи по укріпленню грунтів, по підсипці піску, очищенні території від листя, а також не ремонтуються туалети та медпункти. Тому є всі підстави вважати, що пляжний сезон у Києві під загрозою зриву.

Перевірити діяльність КП «Плесо» взялася слідча комісія Верховної Ради з питань розслідування порушень Конституції посадовими особами КМДА. За словами її представника Дмитра Євсєєва, її члени дійшли висновку, що замість охорони та догляду за внутрішніми водоймами Києва підприємство займається комерційною діяльністю. Так, на берегах затоки Ольгинська та Галерна, які вважаються водоймами загальнодержавного користування, проводили гідронамив (це заборонено законом, якщо у підприємства немає відповідних ліцензій).

— У місті є привабливі рекреаційні ділянки, які постійно зменшуються за площею через забудову. Так, у березні цього року було зареєстровано ТОВ «Київриба», якому КМДА передасть у користування такі об’єкти, як затоки Наталка, Собаче гирло та Верблюд, а також 56 іменних та безіменних озер, ставків та водойм по всьому місту, — доповнив перший заступник начальника екологічної інспекції України Володимир Черевко. — Позаторік із міського фонду охорони навколишнього природного середовища виділили понад 300 тисяч гривень для винесення в натуру прибережно-захисних смуг. Але ці кошти так і не були використані, а повернулися назад до міського фонду, що відбувається з року в рік. А за цей час прибережні смуги забудовуються. Наприклад, для Дніпра як головної водної артерії країни вони повинні становити не менше 100 метрів, але деякі забудовники не те що не дотрималися цього правила, а навіть вийшли в русло річки.

Наразі висновки слідчої комісії депутати передали на розгляд Секретаріату Президента та Кабінету Міністрів України. Якщо КМДА не відмінить рішення про забудову пляжів, природозахисники звернуться до Генеральної прокуратури.

Інна ФІЛІПЕНКО, «День»
Газета: