Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

В опозиції не дуже комфортно

3 грудня, 1999 - 00:00

Народний депутат, голова всеукраїнського об'єднання «Відкрита політика» Анатолій Матвієнко висловив протест з приводу того, що 30 листопада на Першому національному телеканалі у програмі «900 секунд» було подано інформацію про оголошення розшуку його старшого сина — Віктора за звинуваченням у скоєнні злочинів.

У заяві розповсюдженій у парламенті А. Матвієнко зазначає, що дійсно більше двох років тому його син потрапив у дорожньо-транспортну пригоду, внаслідок якої людина отримала поранення і через два місяці померла. А. Матвієнко також підкреслює, що вважає цю подію трагедією своєї родини. Як повідомлено у заяві, карну справу з цього приводу було припинено за відсутністю складу злочину, оскільки причиною аварії встановлено розрив переднього правого колеса автомобіля.

Однак, як стверджує пан Матвієнко, після того коли він наважився стати в опозицію до нинішнього владного режиму «розпочався новий етап цькування мене та членів моєї родини». За словами народного депутата днями було надано наказ підняти і поновити згадану вище кримінальну справу та знайти ще будь-який компромат на А. Матвієнка. А учасники та свідки цих подій сьогодні піддаються тискові «з метою спонукати їх до перегляду своїх свідчень» — зазначено у документі.

Проте, як стверджує А. Матвієнко, його син ні від кого не тікав: «Він поїхав за межі Києва у власних справах, користуючись своїм громадянським правом». Оголошення про розшук свого сина через телебачення та приписування йому скоєня злочину без рішення суду пан Матвієнко вважає грубим порушенням закону та прав людини.

Все це, за словами народного депутата, свідчить про реалізацію завдання по усуненню опозиції. З огляду на зазначені події А. Матвієнко звертається до демократичних сил стати на захист прав і свобод людини і не допустити використання силових органів для розправи над політичними опонентами. У зв'язку із зазначеною справою народний депутат збирається звернутися за допомогою у тому числі й до відповідних міжнародних органів.

Тетяна ШУЛЬГАЧ, «День»
Газета: