Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Валерій Пустовойтенко вперше вийшов "у народ"

24 липня, 1997 - 00:00

Учорашнє розширене засідання правління Українського союзу промисловців і підприємців чимдалі більше нагадувало виїзне засідання уряду: прибували все нові його міністри, діючі й "екс".

Проте зал, що ледве не наполовину складався з журналістів, з нетерпінням чекав на головну дійову особу, що затримувалася на зустрічі з головою правління "Газпрому" Ремом Вяхіревим. Тим часом президент УСПП Анатолій Кінах проголосив промову, що складалася з уже традиційних аспектів: провальний бюджет-97, заборгованість підприємств, що продовжує зростати і досягла вже 91,2 млрд. грн. - фактично, обсяги річного валового внутрішнього продукту, відсутність реальної підтримки підприємництва.

Втім, була одна принципова відмінність: зник ультимативний тон і погроза в разі відсутності термінових заходів вжити силу стосовно різних гілок влади. Пояснення такій лояльності пролунало з вуст самого А. Кінаха: "Ми позитивно розцінюємо затвердження Пустовойтенка і сподіваємося, що формування уряду відбуватиметься з урахуванням професійних якостей і державної ваги таких призначень".

До речі, сам В. Пустовойтенко , який з'явився за годину в залі, в своєму виступі дав щодо цього певний аванс: "Мене хвилюють кадрові питання в уряді, і тут ми врахуємо пропозиції УСПП". Втім Валерій Павлович зумів завоювати симпатії аудиторії й іншими обіцянками. Парламентаріям - порядком подання у ВР законопроектів виключно з економічним обгрунтуванням: "Раніше законопроекти подавалися певними посадовими особами без розгляду на засіданнях уряду. Більше цього не буде"; виробникам - запевненнями у відкритості і готовності працювати над усіма їхніми пропозиціями. Імпонувало зібранню і те, що новий прем'єр не осідлав трибуну з порога, а терпляче і зацікавлено вислухав усіх доповідачів "за переліком". Тож у результаті він єдиний здобув оплески залу.

З усього видно, що новий прем'єр посилено формує навколо себе якщо не безумовних прихильників, то принаймні доброзичливих "нейтралів". За його словами, в перші 2 дні на новій посаді він витратив на наради і консультації 5,5 години. І, схоже, небезрезультатно. Лише з політичними фракціями ВР йому не повелося: не спокусившися пропозицією співпраці, вони пообіцяли восени організувати "похід" на Київ у разі нерозв'язання питання з заборгованістю по зарплаті і пенсіях.

Михайло РОМАНЦОВ, "День"
Газета: