Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Верховну Раду відключили. Поки що від радіотрансляції

7 травня, 1999 - 00:00

Ранкове засідання ВР учора почалося зі скандалів: було припинено трансляцію сесії. Офіційне пояснення — півмільйонна заборгованість управління справами ВР перед Національною телерадіокомпанією. Враховуючи, що на шосте травня було заплановано звіт слідчої комісії щодо Нацбанку, її представники щойно ж припустили, що відключення мікрофонів — справа рук Ющенка. Однак у ході дискусії з'ясувалося, що інформаційна блокада має не технічний або фінансовий, а суто політичний підтекст. На доказ Адам Мартинюк продемонстрував депутатам копії «платіжок», що підтверджують: парламент на всі 100% розрахувався за інформаційні послуги.

«У нас сьогодні серйозне випробування: хто — кого», — визначив проблему один із лідерів «Громади» О.Єльяшкевич, запропонувавши викликати «на килим» Генпрокурора й прем'єра, який безпосередньо відповідає за фінансування бюджетних організацій. Щоправда, перший заступник спікера визнав за потрібне спочатку заслухати безпосередніх виконавців — голову Національного комітету з телерадіомовлення та голову Національної радіокомпанії — хоча парламентарії й заявляли відкрито, що «ці люди просто виконують наказ».

Мабуть тому викликаний на трибуну ВР пан Савенко не стільки відповідав на конкретні претензії, скільки вимушений був «викручуватися», розповідаючи про «незістиковування низки інформаційних законів» і про фінансові проблеми власного відомства. Це замість того, щоб чесно сказати: «Це волохата рука Президента взяла нас за горло, бо сьогодні Кучма працює кандидатом у президенти й розпочав передвиборну кампанію», — як йому порекомендував Олександр Мороз. Савенко також не зміг переконливо відповісти на запитання лідера соціалістів — чи припинено через відсутність коштів й інші програми, а також за чий рахунок транслювався з'їзд «Злагоди», що, природно, дозволило законодавцям зробити безперечний висновок про «розпочату інформаційну зачистку кандидатів у президенти, більшість із яких перебувають у сесійному залі». Правда, в прихильників інформаційної блокади з НДП і «удовенкiвського» Руху знайшлися контраргументи: мовляв, не морально витрачати стільки грошей на антиукраїнську демагогію, коли немає коштів для ветеранів... Після бурхливого обговорення, якого все одно ніхто не чув, парламентарії ухвалили рішення доручити профільному комітету підготувати проект постанови, що включає всі пропозиції й зауваження.

Ірина ГАВРИЛОВА, «День»
Газета: