Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Від довіри — до тиску

Боргову складову вiдносин України та Росiї ще не врегульовано
23 березня, 2001 - 00:00

Відшкодувати несанкціоновано відібрані Україною в першому півріччі 2000 року 1,1 млрд. куб. метрів газу російський «Газпром» збирається через Міжнародний арбітражний суд. Заступник начальника управління постачання газу РАТ «Газпром» Анатолій Подмишальський повідомив Інтерфакс-Україна, що позов уже в суді. «Раніше ми заднім числом оформляли несанкціоновано відібраний Україною російський газ, тепер законодавство дозволяє зажадати через суд відшкодування збитків за це, і «Газпром» цим скористався», — повідомив А.Подмишальський. За його твердженням, «з ресурсів, які були призначені для Росії, в найхолодніший період 2000 року було відібрано 8,6 млрд. куб. метрів газу».

При цьому він уточнив, що починаючи з травня 2000 року несанкціоновані відбори російського газу з боку України припинилися.

«Якщо Україна заплатить, — сказав «Дню» в телефонній розмові начальник управління постачання газу РАТ «Газпром» Олександр Немудров, — ніяких звернень в суд не буде. Ми вже не один раз це їй пропонували, складали різні програми. На жаль, жодних рухiв з українського боку немає. Ми давно пропонуємо переговори з цього питання і вже втомилися. Треба ж робити якісь кроки на зустрiч. А то ми як у глуху стіну вперлися. Є проблема — її потрібно вирішувати, знаходити спільну мову». За словами О.Немудрова, підписані в грудні минулого року українсько- російські документи ще не пройшли внутрішньодержавні процедури в Україні. «Минуло три місяці 2001 року, а віз і досі там, — говорить О.Немудров. — Однією рукою підписуємо, а іншою вдаємо, що нічого не було. Принаймні я можу констатувати, що з українського боку нічого не зроблено для того, щоб ці документи працювали на повну силу».

Нагадаємо, що ще в листопаді минулого року Москва вже говорила про намір вирішувати проблему несанкціонованого відбору на рівні судових процедур і з залученням до цієї суперечки міжнародних організацій. Тоді український МЗС заявляв про те, що уряд України не може виступати відповідачем по судовому позову РАТ «Газпром» в конфліктній ситуації з «Нафтогазом України». Після зустрічей президентів двох країн і підписання міжурядових документів про гарантії транзиту російського газу в Європу про судові позови більше не згадували. Проте проблема, дійсно, існує, і з цим не можна не погодитися. Щоправда, думки експертів «Дня» з цього питання розділилися. «Україні в цьому питанні не викрутитися, після рішення суду доведеться платити беззастережно», — вважає один iз них. За словами іншого, позов «Газпрому» не представляє особливої небезпеки чи загрози, є просто інструментом переговорів і може бути знов «відпасований» в політику... Експерт навів висловлювання президента Росії Володимира Путіна після лютневих переговорів у Дніпропетровську: «Ми вважаємо, що вирішення спірних питань в енергетичній сфері закінчено, вони врегульовані, там треба просто розставити деякі акценти. Я маю на увазі, передусім, в сфері забезпечення інтересів України щодо газу і з забезпечення інтересів Росії щодо пропуску нашого газу в Західну Європу». Назвавши Україну найбільшим партнером Росії і вказавши на високий рівень довіри в двосторонніх відносинах, В.Путін підкреслив, що відносини на пострадянському просторі для РФ є пріоритетними. Однак, додав експерт, якщо за цим позовом стоїть страхова компанія, що прийняла на себе ризик захисту «Газпрому» від несанкціонованих відборів газу, то справа уявляється набагато серйознішою.

Як сказав «Дню» заступник секретаря РНБО Сергій Тулуб, повідомлення про судовий позов (документального його підтвердження, зi слів С.Тулуба, ніхто з офіційних осіб ще не бачив) пояснюється бажанням «ініціювати зустрічні дії». У той же час, як вважає заступник секретаря РНБО, борги, звичайно, потрібно сплачувати, а тому «уповільненому» газовому переговорному процесу зараз слід би додати «динаміки і енергійності». І як тут не пригадати недавнє повідомлення агентства Bloomberg. У ньому звертається увага на те, що Україна, яку експерти відносять до числа держав з найнижчим рівнем політичного і економічного менеджменту, вже припинила виплати державам-кредиторам за своїми борговими зобов’язаннями, хоч і не отримувала від них дозволу на такі дії. Висновок агенства про те, що в зв’язку з останніми подіями уряд України все більше втрачає підтримку, легко співставляється з діями РАТ «Газпром».

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: